Po poskusu državnega udara v burundijski prestolnici spopadi

V glavnem mestu so se spopadli vojaki, zvesti predsedniku, in tisti, ki so mu obrnili hrbet.

Objavljeno
14. maj 2015 13.26
BURUNDI-POLITICS-UNREST-COUP
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Bujumbura − Dan po tem, ko je generalmajor Godefroid Niyombare razglasil državni udar v Burundiju, kar pa je pozneje predsednik Pierre Nkurunziza odločno zanikal, še vedno ni jasno, kdo drži vajeti v državi. Iz glavnega mesta Bujumbura poročajo o spopadih med rivalskima skupinama vojakov, ki sta se razdelili na tiste, zveste predsedniku, in tiste, ki so mu obrnili hrbet.

Francoska tiskovna agencija AFP iz Bujumbura poroča, da so nedaleč od sedeža državne televizije in radia vso noč odmevali streli in eksplozije, ki so se z jutrom še okrepili. Viri blizu vojske in očividci pojasnjujejo, da vojaki, zvesti predsedniku, poskušajo odbiti napad na zgradbo, ki se je začel po tem, ko je poveljnik burundijskih oboroženih sil po javnem radiu sporočil, da udar ni uspel. Strele je občasno slišati tudi v drugih delih mesta, ulice so skorajda zapuščene, nad mestom se ponekod dviga dim.

O udaru so iz države začeli poročati v času, ko se je predsednik Nkurunziza mudil v sosednji Tanzaniji na vzhodnoafriškem vrhu. Po tem, ko je njegov nekdanji zaveznik in bivši vodja obveščevalne službe Niyombare (s položaja so ga odstavili v začetku leta) razglasil udar in napovedal, da bo oblast prevzel »odbor za obnovo narodne enotnosti«, se je poskušal vrniti v domovino, a zaman. Generalmajor je namreč ukazal zapreti meje in letališče. Iz Tanzanije so danes sporočili, da je predsednik na varnem.

Po tednih nasilnih protestov proti načrtom predsednika, da se kljub ustavni prepovedi pomeri še za tretji zaporedni predsedniški mandat, je včeraj na ulicah zavladalo veselje, a ga je kmalu preglasilo orožje.

Predsedniške volitve bi morale v državi potekati 26. junija. Zaradi nasilnih protestov, med katerimi je umrlo najmanj 20 ljudi, so tako ZN kot ZDA predsednika pozvali, naj volitve preloži, a je ta njihovo zahtevo zvrnil. Prepričan je namreč, da je do tretjega mandata upravičen, češ da ga je prvič na položaj imenoval parlament, zato pravzaprav to ne šteje. Njegovemu argumentu je pozneje pritrdilo tudi ustavno sodišče, ki je zanj ugodno razsodbo sporočilo zatem, ko je eden od ustavnih sodnikov po poročanju AFP zbežal iz države, pri tem pa pojasnil, da so tako njemu kot njegovim kolegom grozili s smrtjo.

Devet let po koncu državljanske vojne civilisti tako znova množično zapuščajo Burundi. Po ocenah Združenih narodov je od 26. aprila državo zapustilo več kot 50.000 ljudi, po pričakovanjih naj bi jim sledili tisoči drugih.

Poročila o državnem udaru so predramila tudi mednarodno skupnost, iz Washingtona so Burundijci prejeli opozorilo, naj odložijo orožje in prenehajo z nasiljem. Podobno so s odzvali tudi v EU, od koder so sporočili, da »zadeve ne smejo uiti izpod nadzora«. K miru je pozval tudi generalni sekretar ZN Ban Ki Mun, varnostni svet ZN pa je sklical izredno zasedanje.