Po treh dneh iz plazu rešili preživelega

Devetnajstletni Tian Zeming je nase opozarjal z udarjanjem po ruševinah. Uradno so potrjene tri smrtne žrtve.

Objavljeno
23. december 2015 12.36
CHINA-LANDSLIDE/
Mo. B.
Mo. B.

Peking − Na dan, ko so kitajske oblasti najavile preiskavo o industrijskih nesreči v mestu Shenzhen, je reševalcem iz gmote rdečkastega blata, ki je v nedeljo zalilo industrijsko cono, uspelo rešiti preživelega. Devetnajstletni Tian Zeming je imel srečo v nesreči, da ga je zasulo skupaj s semeni in sadjem. Tako je ohranil dovolj energije, da je preživel tri dni pod zemljo in nase vztrajno opozarjal z udarjanjem s kamnom ob ruševine.

»Moral je biti izredno močan, da je preživel,« je za enega tamkajšnjih medijev povedal vodja reševalcev. Iz ruševin in blata jim je danes zjutraj po lokalnem času uspelo rešiti še enega preživelega, a je nekaj ur pozneje v bolnišnici umrl. Našli pa so še eno truplo.

Doslej so tako uradno potrdili tri smrtni žrtve, a je upanja za več kot 70 še vedno pogrešanih vse manj. Časovno obdobje 72 ur po nesreči po poročanju francoske tiskovne agencije AFP namreč velja za tako imenovano »zlato obdobje«, ko je možnost, da najdejo preživele, še vedno velika.

Obsežen zemeljski plaz, ki se je sprožil v nedeljo, je zasul več kot 30 objektov. Kmalu se je izkazalo, da je za katastrofo odgovorna človeška malomarnost. Prst in material, ki so ga nakopali med gradnjo in ga v velikih kupih kopičili v starem kamnolomu, je dež spremenil v reko blata. Ta je v valovih zalila območje, veliko 380.000 kvadratnih metrov.

Kitajske oblasti so se na naraščajoče nezadovoljstvo ljudi z ohlapnimi varnostnimi standardi odzvale s sestavo preiskovalne skupine, ki jo bo vodil pristojni minister. AFP medtem poroča o dokumentih, ki dokazujejo, da bile lokalne oblasti o problemu obveščene že julija, septembra so odgovorne za gradbišče opozorile, naj prenehajo s spornim ravnanjem in posledice odpravijo.