Policija nad protestnike v Hongkongu tudi s solzivcem

Udeleženci prodemokratičnih protestov v Hongkongu so se danes poskušali prebiti skozi policijsko zaporo.

Objavljeno
28. september 2014 15.22
HONGKONG-CHINA/
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Hongkong - Policija je proti protestnikom, ki so se poskušali prebiti čez policijsko zaporo, uporabila solzivec, da bi jih razgnala, poroča britanska BBC.

Po poročanju STA se je danes na glavnih prometnicah v središču mesta zbralo več deset tisoč protestnikov. Ko je policija uporabila solzivec, kar se v Hongkongu redko zgodi, je nastopilo kričanje in prerivanje.

Zagovorniki demokracije iz Hongkonga so ujeti v spor z oblastmi v Pekingu, ki vztrajajo, da bodo same izbrale kandidate za prihodnjega voditelja nekdanje britanske kolonije. Koalicija prodemokratičnih skupin, ki jih vodi gibanje Okupiraj Central, je omejitve Pekinga označila za »lažno demokracijo«. Napovedala je vrsto protestnih akcij, med drugim tudi blokado finančne četrti Central.

Vodja hongkonške uprave Leung Chun-ying je na novinarski konferenci povedal, da bodo volitve izvedli kot napovedano. Hkrati je napovedal, da bodo »prisluhnili« javnosti. Proteste, ki potekajo že teden dni, je označil za »nezakonite« in napovedal »odločno« ukrepanje.

Kitajske oblasti so prebivalcem Hongkonga obljubile, da bodo lahko do leta 2017 svojega voditelja volili na neposrednih volitvah. Toda avgusta so se odločile, da bodo lahko izbirali le med dvema ali tremi kandidati, ki jih bo izbral odbor za imenovanje, v katerem pa ima glavno besedo Peking, še piše STA.