Policija odstranjuje barikade protestnikov v Hongkongu

Oblasti naj bi s posredovanjem hotele v prvi vrsti delno sprostiti promet, ne pa odstraniti potestnikov.

Objavljeno
14. oktober 2014 15.03
HONGKONG-CHINA/
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA

Hongkong − Hongkonška policija že drugi dan nadaljuje odstranjevanjem barikad, ki so jih na prizorišču že več kot dva tedna trajajočih protestov postavili jezni Hongkonžani, ki z zahtevami po več demokracije zasedajo dele mesta, piše Slovenska tiskovna agencija.

Oblasti naj bi s posredovanjem proti protestniškim taborom hotele v prvi vrsti delno sprostiti promet, poroča britanski BBC. Približno 150 policistov se je v zgodnjih jutranjih urah po lokalnem času zato lotilo odstranjevanja kovinskih barikad v nakupovalnem predelu mesta Causeway Bay. Po navedbah prič so sprostili le en vozni pas, medtem ko so protestnike na drugih cestah in tudi tramvajski liniji pustili pri miru, piše STA.

Poteka že drugi dan policijske operacije, ki je po navedbah oblasti namenjena sprostitvi prometa, in ne odstranitvi protestnikov. V ponedeljek so tako policisti v podobnem posredovanju odstranili barikade ob robu glavnega prizorišča protestov v četrti Admiralty.

Protestniki, ki jih sestavljajo pretežno študenti in privrženci prodemokratične skupine Occupy Central, so na betonskih temeljih postavili kompleksne konstrukcije iz bambusovih, kovinskih in plastičnih palic ter lepilnega traku. Pri postavljanju so jim pomagali celo gradbeni delavci, ki simpatizirajo z njimi, piše STA.

Podobno so protestniki k postavljanju barikad pristopili tudi v Causeway Bayu, ki je eno do treh glavnih prizorišč, ki jih zasedajo prodemokratični protestniki. Policija je pri podiranju med drugim uporabila motorne žage.

Spopadov med policijo in protestniki v zadnjih dneh ni bilo, so se pa v ponedeljek v medsebojni obračun v poslovni četrti Central zapletli protestniki in njihovi nasprotniki, piše STA. Ti so bili delno zamaskirani in so poskušali odstraniti barikade. Trije ljudje so bili aretirani.