Politično mešetarjenje z nakupom časnika

Eden najbogatejših Američanov poskuša na vse načine prevesiti politično tehtnico.

Objavljeno
27. december 2015 20.03
Sebastijan Kopušar
Sebastijan Kopušar
New York – Ameriški mediji in politiki so skoraj teden dni ugibali, kdo je skrivnostni kupec, ki je odštel zajetnih 140 milijonov dolarjev za nakup časnika The Las Vegas Review-Journal, največjega dnevnika v zvezni državi Nevada. Potem je na dan prišlo, da gre za konservativnega milijarderja Sheldona Adelsona, ki je že začel posegati v uredniško politiko.

Ugibanje o novem lastniku nevadskega časnika je potekalo prejšnji teden, pri čemer so novinarji The Las Vegas Review-Journala na družbenih omrežjih protestirali zaradi skrivanja pravega lastništva. Podjetje News + Media Capital Group je nastalo šele konec septembra, nato pa zlahka odštelo izjemno darežljivo vsoto za časopis, ki se tako kot celotna medijska industrija tiska bori s strmim padanjem branosti (sedanja naklada je okoli 184.000 izvodov).

Skrivnost so razkrili novinarji časnika, ki so se po nekaj dneh dokopali do imena svojega novega lastnika, lasvegaškega igralniškega mogotca Sheldona Adelsona. Politični nakupi medijev niso novost na ameriškem trgu; britanski medijski mogotec Rupert Murdoch je kupil tabloid New York Post in dnevnik Wall Street Journal ter ju spremenil v glasili ameriške konservativne desnice. Toda Adelsonovo skrivanje je povzročilo val nelagodja in ugibanja o njegovih namerah.

Molk milijarderja

Milijarder, ki zaseda petnajsto mesto na lestvici najbogatejših revije Forbes, se je izgovarjal, da ni želel javno razkriti nakupa pred soočenjem republikanske stranke, ki je potekalo v njegovem lasvegaškem hotelu. Toda Adelsonov imperij se je tudi po razkritju lastništva zavil v molk in noče pojasniti, s kakšnimi nameni so tako radodarno odprli denarnico. Samorasli bogataš, ki naj bi bil po sedanjih ocenah vreden dobrih 24 milijard dolarjev, je leta 2007 v Izraelu ustanovil brezplačnik Israel Hayom, glasilo za desničarske politike s predsednikom vlade Benjaminom Netanjahujem na čelu.

Niti v ZDA doslej ni skrival, da želi prek lastništva medijev vplivati na ameriško politiko. Tako je lani med nagovorom judovske lobistične organizacije Izraelsko-ameriški svet (IAC) dejal, da razmišlja o nakupu New York Timesa in da bi bila najučinkovitejši način za izpeljavo posla ponudba, ki bi močno presegla sedanjo vrednost časnika. Ker je Nevada ena od vse redkejših nihajočih zveznih držav, kjer razmerje med volivci ni nagnjeno v korist ene od strank, je nakup lasvegaškega dnevnika leto pred volitvami toliko bolj pomenljiv.

»Vse skupaj močno smrdi se od začetka,« je posel označil Gabriel Kahn, profesor medijskih ved na Univerzi Južne Kalifornije (USC) v Los Angelesu. Po njegovih besedah prikrivanje nakupa in izjemna politična aktivnost Sheldona na ameriški desnici dajeta nakupu še poseben pomen. Milijarder je samo na predsedniških volitvah 2012 republikanskim kandidatom razdelil okoli sto milijonov dolarjev in dolgo ohranjal kandidaturo konservativnega nekdanjega kongresnika Newta Gingricha.

Utišanje s tožbo

Sporen je tudi Adelsonov odnos do novinarjev, saj se svojih kritikov loteva z dragimi tožbami. John Smith, kolumnist pravkar kupljenega časnika, ki se je zagovarjal v enem takšnih sodnih napadov, je moral med postopkom razglasiti osebni bankrot. Čeprav te dni tega ne sme več komentirati, je pred dvema letoma zapisal, da so njegovi odvetniki med procesom ugotovili, kako »ta ni bil sprožen zaradi morebitnih klevet, ampak me želijo uporabiti kot zgled za moj časopis in vse druge novinarje, ki si drznejo kritizirati milijarderja«.

Počasi postaja jasno, da je Adelsonov vpliv prepojil časnik, še preden so opravili dejanski nakup. Nekaj tednov pred tem je poslovno vodstvo Las Vegas Review-Journala kljub nasprotovanju uredništva ukazalo, naj novinarji podrobno spremljajo delo treh sodnikov. Ena od njih presoja tožbo proti podjetju Adelsona, ki jo je vložil nekdanji vodja njihovih poslovalnic v kitajski igralniški meki Macao.

Časnik iz Nevade kasneje ni objavil člankov, ki so nastali po tem »nadzoru«. Zato pa so se kritiziranja sodnice lotili v lokalnem dnevniku The New Britain Herald v zvezni državi Connecticut na vzhodni obali ZDA. Časnik upravlja založnik Michael Schroeder, sprva edino javno ime družbe, ki je v imenu Adelsona kupila Las Vegas Review-Journal. Pri tem je avtor članka novinar, ki je pred tem pisal ocene restavracij.

Resnici na ljubo je treba povedati, da je bil največji časnik Nevade že pred Adelsonom libertarno konservativen. Toda zdaj ima milijarder neposreden dostop do uredniške politike. Prihodnje leto pa država ne bo le ena od ključnih v predsedniški tekmi, ampak bodo v njej izbirali naslednika demokratskega senatorja Harryja Reida. Tekma v nihajoči državi bo ena od odločilnih za politično usmeritev senata. To je skoraj tako pomembno kot boj za Belo hišo.