Poziv Rusiji k polnemu sodelovanju v mednarodni preiskavi

Po zavrnitvi njenih predlogov Rusija za jutri sklicala izredno zasedanje varnostnega sveta OZN na temo napada v Salisburyju.

Objavljeno
04. april 2018 19.40
Jure Kosec
Jure Kosec
Mesec dni po poskusu atentata­ na nekdanjega ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala, v katerem je bil uporabljen živčni­ strup, je dokaze o domnevni­ ruski vpletenosti obravnavala­ še organizacija, zadolžena za uveljavljanje konvencije o prepovedi kemičnega orožja.

Med izrednim zasedanjem izvršnega sveta Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW) so predstavniki Rusije in Združenega kraljestva predstavili članicam mednarodnega vladnega telesa nasprotujoče si interpretacije ozadja napada v Salisburyju. Zasedanje, ki je potekalo za zaprtimi vrati, je sklicala Rusija, med drugim zato, da bi opozorila na domnevne proceduralne napake v britanski preiskavi poskusa umora Sergeja Skripala, v katerega je bila po navedbah britanskih oblasti najverjetneje vpletena ruska država, in začela razpravo o verodostojnosti mednarodne preiskave.

Ruska diplomatska ofenziva se vsaj na prvi pogled ni izšla. Ruski predstavniki so pred glasovanjem o skupni izjavi zatrdili, da jih podpira 14 članic izvršnega sveta. Predlog izjave, v kateri je Rusija izrazila pripravljenost, da z Združenim kraljestvom opravi vzporedno preiskavo napada, je na koncu po poročanju Reutersa podprlo zgolj šest od 41 držav, proti jih je glasovalo 15, 17 držav pa se je vzdržalo. Moskva kljub temu ne namerava obupati: za danes je napovedala sklic izrednega zasedanja varnostnega sveta OZN o napadu v Salisburyju, ki bo priložnost za nov verbalni spopad z Zahodom.

Ruski stalni predstavnik v OPCW Aleksander Šulgin je pred tem opozoril, da Moskva ne bo priznala rezultatov neodvisne preiskave, če v tej ne bo smela sodelovati. »Prepričani smo, da mora biti ta problem rešen v mednarodnopravnem okviru,« je na twitterju zapisalo rusko veleposlaništvo v Haagu. Toda predlog Rusije po navedbah zahodnih diplomatov ni bil skladen z določili konvencije o prepovedi kemičnega orožja. Britanska stran je idejo o skupni britansko-ruski preiskavi zavrnila kot »perverzno«, Rusijo pa obtožila odvračanja pozornosti in širjenja dezinformacij »z namenom izogibanja vprašanjem, na katera morajo ruske oblasti ­odgovoriti«.

»Ne bomo privolili v rusko zahtevo po skupni preiskavi. Konvencija o prepovedi kemičnega orožja ne zahteva, da bi žrtev [napada] sodelovala z verjetnim napadalcem,« je dejal John Foggo, začasni predstavnik Združenega kraljestva v OPCW. Idejo so po poročanju Reutersa med zasedanjem izvršnega sveta OPCW zavrnili tudi predstavniki Evropske unije, ki so pozvali Rusijo k sodelovanju v preiskavi mednarodne organizacije. »Ključno je, da Rusija odgovori na legitimna vprašanja britanske vlade, začne sodelovati s sekretariatom OPCW in ponudi polno ter celovito obrazložitev,« so dejali. Namesto sodelovanja z organizacijo je Rusija po besedah predstavnikov Unije ravnala »nedopustno«, s tem ko je proizvedla »poplavo insinuacij, usmerjenih proti državam članicam EU«. Unija je včeraj potrdila, da popolnoma zaupa britanski preiskavi napada in da ob odsotnosti drugačne razlage še vedno verjame, da je bila Rusija odgovorna za napad.

Nepotrjen izvor strupa

Rezultati neodvisne analize vzorcev živčnega strupa bodo predvidoma znani v tednu ali dveh. Vprašanje je, ali bo iz teh mogoče razbrati kaj več kot to, kar so v analizah ugotovili britanski strokovnjaki za kemično orožje. Dan pred zasedanjem izvršnega sveta OPCW je Gary Aitkenhead, vodja raziskovalnega laboratorija Porton Down, dejal, da je analiza vzorcev potrdila, da strup, ki sta mu podlegla Skripal in njegova hči Julija, spada v družino živčnih strupov, ki so bili razviti v Sovjetski zvezi in nosijo ime novičok. V nasprotju s pričakovanji pa strokovnjaki niso mogli potrditi natančnega izvora strupa.

Aitkenheadove izjave so zbudile dvom o tem, kako je britanska vlada lahko prepričana, da je za napadom stala Rusija. V Kremlju so jih interpretirali kot dokaz, da so obtožbe na račun Rusije »delo britanskih in ameriških obveščevalnih služb«. V Downing Streetu so vztrajali, da je vlada vseskozi poudarjala, da do ugotovitve o vpletenosti Rusije ni prišla zgolj na podlagi rezultatov analize vzorcev strupa, ampak tudi obveščevalnih in drugih podatkov.

Nekateri strokovnjaki za kemično orožje so izrazili prepričanje, da bi morala britanska vlada objaviti več podatkov o tem, kako je prišla do ugotovitev, in tako pomiriti dvome o legitimnosti njenih ­obtožb Rusije.