Pred napadom zaveza al Bagdadiju

Pokol v San Bernardinu: v Kaliforniji iščejo odgovor na vprašanje, kako se je na videz srečen par prelevil v kruta morilca.

Objavljeno
05. december 2015 09.56
CALIFORNIA-SHOOTING/
Sebastijan Kopušar
Sebastijan Kopušar
New York – Preiskovalci­ počasi­ odgrinjajo tančico­ s sredinega napada v San Bernadinu.­ Včeraj se je razvedelo, da naj bi sostorilka Tash­feen Malik pred napadom na facebooku objavila prisego­ zvestobe vodji Islamske države.­ Za zdaj ni dokazov, da bi zakonski par deloval po navodilih skrajnežev, toda razkritje je množično streljanje približalo oznaki terorizem.

Zvezna policija je po dveh dneh previdnosti včeraj popoldne sporočila, da obravnava napad kot teroristično dejanje. V preiskavi so se osredotočili na življenje storilcev, 28-letnega Syeda Farooka in 27-letne Tashfeen Malik, ki sta se spoznala prek saudske spletne strani in pred dvema letoma poročila v Saudski Arabiji. Količina orožja, ki so jo našli, dokazuje, da sta se dlje časa pripravljala na nasilno dejanje, še vedno pa ni jasno, kaj je sprožilo sredin izbruh. Njuno življenje je bilo vsaj navzven uresničitev ameriških sanj: služba s spodobno plačo, hiša v predmestju, šestmesečna hči.

Zakonca sta poskušala zabrisati digitalne sledi in sta uničila trdi disk računalnika ter svoje telefone.­ Toda strokovnjakom zvezne policije FBI je uspelo najti sporočilo, ki ga je Tashfeen Malik objavila na spletu in v katerem naj bi izrazila prisego voditelju Islamske države Abu Bakru al Bagdadiju. To je v medijih sprožilo nova vprašanja o njeni vlogi pri domnevni radikalizaciji para. Farookova starša sta priseljenca iz Pakistana, rojen in vzgojen je bil v ZDA. Med sodelavci je veljal za mirnega in nekonfliktnega, tudi njegov svak ga je označil za nepolitičnega in povsem normalnega vernika.

Skrivnostna soproga

Veliko manj je znanega o Tashfeen Malik, ki je bila rojena v Pakistanu, s soprogom pa sta se spoznala v Saudski Arabiji. Mediji včeraj niso imeli njene fotografije, o njej niti v mošeji, ki jo je obiskoval Farook, niso vedeli skoraj nič. Po besedah njegovega svaka Farhana Khana sta bila videti srečen mlad par, ki je imel rad svojo šestmesečno hčer. »Pri njiju nisem opazil ničesar nenavadnega, služba, dom, ukvarjanje z otrokom. Syed je užival v obnavljanju starih avtomobilov. Če bi zaznali karkoli nenavadnega, bi obvestili oblasti,« je zatrdil Khan.

Predstavniki FBI neuradno opozarjajo, da še vedno ni dokaza o povezavi med parom in skrajno organizacijo, in se za zdaj bolj nagibajo k teoriji, da sta sama razvila svoja skrajna stališča. Farook naj bi bil pred leti v stiku s petimi posamezniki, proti katerim so potekale preiskave zaradi morebitnih povezav s terorističnimi dejavnostmi. Eden naj bi bil domnevno povezan s skrajno skupino Šebab v Somaliji, drugi s Fronto al Nusra, krilom Al Kaide, ki deluje v Siriji. Toda nihče ni bil povezan z Islamsko državo ali jedrom Al Kaide.

Tashfeen Malik je prišla v ZDA z vizumom K1, ki ga izdajajo partnerjem ameriških državljanov. Julija je dobila zeleno karto, ameriško dovoljenje za bivanje in delo, pri čemer so preverili njeno preteklost, a očitno niso ­našli ničesar spornega. FBI je zadnje mesece večkrat izrazil skrb zaradi samotnih volkov, posameznikov, ki jih je navdihnila propaganda Islamske države, naj se lotijo napadov po ZDA. Še pred terorističnim napadom v Parizu so nadzorovali tri ducate posameznikov, o katerih so sumili, da bi se lahko lotili nasilnih dejanj v imenu kalifata. Pri tem se osredotočajo na ljudi, ki prebirajo propagandni material Islamske države.

Ameriške televizije so svoj 24-urni novičarski cikel včeraj polnile z ugibanji, ali je bil Farook po objavi svojega ženitnega profila na saudski spletni strani morda cilj skrajnih organizacij, ki so mu priskrbele radikalizirano nevesto. Eden od vrhuncev dneva je bila čreda kamer, ki je preplavila njun dom in v živo brskala po prizorišču ter prikazovala slike iz družinskega albuma, ne da bi vedela, čigave podobe se vrtijo po nacionalni televiziji. In to v trenutku, ko se muslimanska skupnost boji, da se bo jeza Američanov obrnila proti njim.

Sveto orožje

Morebitne teroristične povezave so zasenčile dejstvo, da je par lahko legalno kupil zelo veliko orožja in streliva, čeprav ima Kalifornija eno najstrožjih orožarskih zakonodaj za ameriške razmere. Ameriški skrajnež Adam Gadahn, ki je postal svetovalec Osame bin Ladna ter vodilni glasnik Al Kaide, je že leta 2011 pozival somišljenike, naj izrabijo šibek nadzor ter si priskrbijo orodje za džihad. Po njegovih besedah lahko na orožarskih sejmih kupijo polavtomatsko orožje, ne da bi jih kdo preveril.

Tako bo očitno ostalo še nekaj časa, saj so v četrtek republikanski senatorji znova zavrnili predlog za obvezno preverjanje kupcev orožja. Podobno usodo je doživel predlog, da bi prepoved prodaje orožja veljala za osebe, ki so na zvezni listi za nadzor zaradi morebitnih povezav s terorizmom.