Predsednik miri prestrašene Američane

Nacionalna varnost je postala osrednje vprašanje ameriške notranje politike.

Objavljeno
15. december 2015 18.23
Sebastijan Kopušar, New York
Sebastijan Kopušar, New York

New York – Ameriški predsednik Barack Obama je po sestanku sveta za nacionalno o varnost v Pentagonu zagotovil, da mednarodna koalicija pod ameriškim vodstvom­ napreduje v boju s skrajneži­ ­Islamske države v Iraku in Siriji.­ Tako poskuša utišati čedalje­ glasnejše kritike na račun ameriške strategije in predvsem pomiriti vznemirjene sonarodnjake.

»Po Islamski državi udarjamo močneje kot kadarkoli,« je Obama opisal povečanje števila letalskih napadov in osredotočenje na voditelje skrajne organizacije. »Ne morejo se skriti in sporočilo je preprosto: 'Ti si naslednji',« je ameriški predsednik zagrozil vrhu IS in naštel vrsto imen padlih pripadnikov organizacije. Pred tem se je na obrambnem ministrstvu sestal s svetovalci za nacionalno varnost, ta teden načrtuje tudi obisk nacio­nalnega protiterorističnega središča v zvezni državi Virginija.

Čeprav Islamska država po Obamovih besedah od poletja ni izvedla uspešne ofenzive ne v Siriji ne v Iraku, v slednjem je izgubila 40 odstotkov poseljenega območja, ki ga je nadzirala, se vrstijo kritike doma in v tujini, da je napredek prepočasen in da bi se morale ZDA bolj vojaško angažirati v boju s skrajneži. Strah in pozive so še pospešili zadnji teroristični napadi. Toda ameriški predsednik vztraja pri sedanji taktiki letalskih napadov in sodelovanja omejenega števila ameriških posebnih enot z lokalnim vojaštvom.

Tudi Bela hiša priznava, da manjše zmage na oddaljenih bojiščih niso dovolj za umirjanje strahov doma. »Zavedamo se, da moramo napredovati hitreje. Nihče ne ve tega bolje od številnih ustrahovanih Sircev, prebivalcev San Bernardina in Pariza ter vseh, ki so izgubili bližnje,« je poudaril Obama. Tako se je včeraj obrambni minister Ash Carter odpravil na turnejo po Bližnjem vzhodu, kjer bo poskušal prepričati zaveznike, naj se dejavneje vključijo v boj proti skrajnežem. Pri tem bodo deležne posebne pozornosti ­zalivske države.

Iskanje korenin

Ameriška desnica razglaša, da je Obamova neodločna varnostna politika vzrok za vzpon njihovega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa in njegovih fašističnih predlogov. Po besedah Billa O'Reillyja, vplivnega voditelja konservativne televizijske mreže Fox News, sta predsednikova nepripravljenost obvarovati državo pred terorizmom ter dejstvo, da »še vedno dopušča nedovoljeno vstopanje v ZDA brez kazni«, tako razbesnela Američane, da so se obrnili h kandidatu, s katerim lahko delijo to jezo.

Tudi Victor Davis Hanson iz konservativnega časnika National Review meni, da je Trumpov vzpon posledica »neresnega vodenja države«. Podobno je brati v dnevniku Wall Street Journal, na njegovih mnenjskih straneh je zapisano, da je »trdovratna nezmožnost predsednika Obame soočiti se z realnostjo globalnega džihada povzročila nastanek njegovega nasprotja z Donaldom Trumpom in njegovim nebrzdanim nacionalističnim nagonom«.

Med čedalje redkejšimi glasovi, ki se upirajo valu pozivov k dokončnemu vojaškemu obračunu z Islamsko državo, je ikona ameriške levice, jezikoslovec in politični analitik Noam Chomsky. Po njegovih besedah bo intenzivnejše bombardiranje skrajnežev le še spodbudilo nove teroristične napade. »Islamska država je pošastna, težko si je zamisliti, kako se je lotiti. Toda moramo se držati zakonov in delovati v soglasju z mednarodno skupnostjo,« je dejal.

Profesor z univerze MIT je napovedal, da Islamske države ne bo mogoče poraziti z vojaškimi metodami. Četudi jo bomo razbili, se bo pojavila nova, še bolj skrajna in militantna skupina, če se ne bomo lotili temeljnih vzrokov za njihov nastanek, je zatrdil. »To so napad na Irak in Afganistan ter vahabizacija [vahabizem je skrajno konservativna oblika islama] sunitskega islama, ki je sprožila vzpon mednarodnega skrajnega islama,« je opozoril Chomsky.