Preverili bodo vse, od rekrutov do generalov

Po aferi s skrajnodesničarskimi častniki v nemški vojski mnistrica Ursula von der Leyen obljublja akcijo. 

Objavljeno
10. maj 2017 21.15
Barbara Kramžar, Berlin
Barbara Kramžar, Berlin
Berlin – Po odkritju skrajnodesničarskega častnika so v nemški vojski aretirali še dva častnika podobne usmeritve, kar že zadostuje definiciji teroristične celice. Afera pa je dosegla tudi obrambno ministrico Ursulo von der Leyen, ki se je morala v sredo zagovarjati pred pristojnim odborom bundestaga. 

Zdaj je jasno, zakaj je nemška ministrica za obrambo ob začetku afere s tako ostrimi besedami napadla svojo vojsko, čeprav je s tem razjezila številne poštene vojake in častnike. Afera s skrajnodesničarskim častnikom Francom A., ki se je v prostem času izdajal za sirskega begunca in načrtoval teroristične napade, se širi, in če ne bi obtoževala sama, bi drugi njo. To se je že zgodilo v pristojnem odboru bundestaga, a opozicija za zdaj ne zahteva ministričinega odstopa.

Nemška politika in javnost hočeta najprej izvedeti vse razsežnosti škandala. Znano je, da so osemindvajsetletnega nadporočnika, ki je bil nastanjen v nemško-francoski brigadi, že med študijem sumili skrajnodesničarskega prepričanja, ki je v nemški vojski prepovedano. V svoji prvi magistrski nalogi na francoski vojaški akademiji Saint-Cyr je svaril pred mešanjem ras, enakopravnost žensk je enačil s slabljenjem naroda, priseljevanje pa imenoval genocid zahodnoevropskih narodov ter pri tem navajal zelo sporne vire. 

Razkritje v dunajskem stranišču

Francoski voditelj vojaške akademije Francu A. ni dovolil ustnega zagovora naloge, nemški poveljniki pa so verjeli njegovemu opravičevanju, da je pisal pod časovnim pritiskom. Franco A. je lahko nemoteno nadaljeval vojaško kariero, hkrati pa se je začel izdajati za begunca in kot takšen načrtoval teroristične napade, ki bi jih potem pripisali prišlekom. Odkrili so ga, ko je v stranišče dunajskega letališča prišel po pištolo, ki jo je tam skril.

Zdaj so aretirali še dva obtoženčeva sodelavca, kar lahko že zadostuje za teroristično celico v nemški vojski, in negotovo je, kdo bo odgovarjal. Obrambna ministrica je že ob izbruhu afere ostro napadla tiste, ki bi morali vedeti za te ekscese in ukrepati, mnogi kritiki pa so poudarjali, da je sama že skoraj štiri leta na vrhu nemške vojske. Ali je naletela na meje svoje sposobnosti ali pa je izkušena političarka spoznala, kako zelo sprevržene so nekatere zadeve v nemški vojski. Ursula von der Leyen je že poskušala obračunati z dragimi in slabo izvedenimi oboroževalni projekti, kot so vojaški troti Euro Hawk, a so se napake nakopičile. Da bo mera polna, je v nemških vojašnicah izbruhnilo še nekaj afer s spolnimi napadi in poniževalnim ravnanjem, pika na i pa je domnevna infiltracija skrajnih desničarjev.

Za več politične vzgoje vojakov

Po prvih obtoževanjih vsevprek se je ministrica opravičila vojakom, ki pošteno in z velikim odrekanjem opravljajo svojo dolžnost, a se zdaj, ko so vojsko postavili pod povečevalo, mnogi bojijo novih neprijetnih odkritij. Nekateri komentatorji so prepričani, da je k omenjenim težavam pripomogla tudi odprava naborništva, saj poklicna vojska po njihovem prepričanju privlači ljudi s spornimi ideološkim in osebnim prepričanjem. In res zdaj iz njegovega domačega Offenbacha poročajo, da je Franco A. že zelo zgodaj želel postati vojak. Po teh poročilih je tudi vse bolj sovražil tujce in levičarje, čeprav je njegov oče Italijan.

Če je takšnih primerov še več, bodo morali Nemci morda razmisliti o ustroju svoje vojske. »Mirovne dividende« po hladni vojni že četrt stoletja prinašajo finančna in druga krčenja ter oborožene sile (Bundeswehr), ki so leta 1990 imele skoraj pol milijona aktivnih vojakov, jih imajo zdaj manj kot dvesto tisoč. Zaradi agresivnega obnašanja nekaterih evropskih sosed, kriz na vseh koncih in zahtev ameriškega predsednika Donalda Trumpa zdaj tudi v Nemčiji načrtujejo ponovno okrepitev vojske, a bodo morali paziti, da s tem ne bodo povečali števila vojakov z dvomljivimi prepričanji.

Von der Leyenova zdaj napoveduje več političnega izobraževanja za vojake ter hitro in učinkovito prijavljanje skrajnih desničarjev med njimi. Obrambna ministrica bo okrepila tudi vojaško službo MAD, ki bi se morala ukvarjati s takšnimi primeri.

Senca pa ostaja in ne bo izginila, dokler ne bo afera pojasnjena v vsej razsežnosti, iz nemške vojske pa odstranjeni vsi, ki kvarijo njen ugled. Za svojega pa se mora zdaj bojevati tudi Ursula von der Leyen, ki je doslej veljala za desno roko kanclerke Angele Merkel ter je v njenih vladah suvereno obvladovala več ministrstev. Spopad z aferami v obrambnem bo najbrž odločil tudi njeno prihodnjo politično kariero.