Prijeli enega najbolj iskanih obtožencev za genocid v Ruandi

Ladislasa Ntaganzwaja obtožujejo za sodelovanje v pokolih več tisoč Tutsijev ter organizacijo množičnih posilstev.

Objavljeno
10. december 2015 22.36
RWANDA-GENOCIDE-ARREST-DRCONGO
Ma. Ja., STA
Ma. Ja., STA
Kigali − V sredo so v DR Kongo prijeli enega najbolj iskanih obtožencev za genocid v Ruandi − Ladislasa Ntaganzwaja, ki je obtožen za organizacijo in sodelovanje v pokolih več tisoč Tutsijev ter organizacijo množičnih posilstev, piše Slovenska tiskovna agencija. Obvlasti v Ruandi zdaj čakajo, da jim ga bodo izročil.

Triinpetdesetletnega Ntaganzwaja je Mednarodno sodišče za Ruando obtožilo za genocid in zločine proti človečnosti. Je med devetimi najbolj iskanimi obtoženci za genocid v Ruandi, zanj pa so ZDA razpisale pet milijonov dolarjev (4,6 milijona evrov) nagrade. Interpolu se je izogibal kar 21 let. Sodili mu bodo v Ruandi, ki ji je mednarodno sodišče primer predalo leta 2012, piše STA.

Ruandska vlada sicer tesno sodeluje z državami vzhodne Afrike in Evrope, da bi prijeli še ostalih osem obtožencev, ki so na begu, piše STA. Med njimi so tudi Felicien Kabuga, financer genocida, Protais Mpiranya, nekdanji poveljnik zloglasne predsedniške garde in nekdanji obrambni minister Augustin Bizimana. Tudi zanje so ZDA razpisale po pet milijonov dolarjev nagrade.

V sto dneh brutalnega nasilja skrajnih Hutujcev je bilo v Ruandi leta 1994 ubitih približno 800.000 ljudi, večinoma Tutsijev in tudi zmernih Hutujcev. Še istega leta je bil v mestu Arusha v Tanzaniji ustanovljeno Mednarodno sodišče za Ruando (ICTR), posebno sodišče Združenih narodov za sojenja najbolj odgovornim za genocid v Ruandi.