Pripravljanje terena za trajnejše premirje v Ukrajini?

Ruski predsednik Vladimir Putin je obrambnemu ministru naročil, da iz bližine meje z Ukrajino umakne tisoče vojakov.

Objavljeno
12. oktober 2014 15.16
UKRAINE-CRISIS/PUTIN-MILITARY
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Moskva − Ruski predsednik Vladimir Putin je obrambnemu ministru naročil, da iz bližine meje z Ukrajino umakne tisoče vojakov. To pomeni, da bo 17.600 vojakov, ki so sodelovali v poletnih vojaških vajah v regiji Rostov ob meji z Ukrajino, umaknilo v stalna oporišča.

Putin je odlok o umiku vojakov v vojašnice izdal slab teden dni pred predvidenim srečanjem z ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom in evropskimi voditelji v Milanu. Ruski predsednik naj bi se namreč s Porošenkom v petek sestal ob robu azijsko-evropskega srečanja. Na pogovorih, na katerih bo beseda predvidoma tekla tudi o plinskem sporu, bodo po napovedih sodelovali tudi italijanski in britanski premier Matteo Renzi in David Cameron ter nemška kanclerka Angela Merkel. Porošenko je včeraj izrazil pričakovanje, da pogovori ne bodo enostavni, kljub temu pa dodal, da so zelo blizu rešitvi plinskega spora.

Putin in Porošenko sta se zadnjič sestala sama, in to konec avgusta v beloruskem glavnem mestu Minsk. Po tem srečanju so Kijev in uporniki z vzhoda Ukrajine podpisali sporazum o prekinitvi spopadov, ki pa je bil pogosto kršen. V zadnjem času so se spopadi sicer umirili, poroča agencija AFP. Tako uporniki kot vojska v regiji Doneck so sporočili, da so pristali na prekinitev spopadov, vojska pa poroča tudi o napredku pri pogajanjih o umiku sil.