Pripravljen za Pjongjang

Južna Koreja si ne more privoščiti izgubljati časa, zato je novi predsednik prisegel že danes.

Objavljeno
10. maj 2017 12.04
South Korea Election
Zorana Baković
Zorana Baković

Dan po tem, ko je na volitvah osvojil prepričljivo večino glasov, je novi južnokorejski predsednik Mun Džae In v sredo ponovil, da je pripravljen odpotovati na sever Korejskega polotoka. »Če bodo pogoji primerni,« je dejal, »bom obiskal Pjongjang.«

Mun je prisegel v parlamentu dan po tem, ko je na volitvah osvojil 41,1 odstotka glasov in pustil daleč za seboj drugouvrščenega kandidata Hong Džun Pjoja s 25,5-odstotno podporo. Po polletni politični krizi, v katero se je Južna Koreja pogreznila skupaj s prejšnjo predsednico Park Geun Hje, ta ne sme več izgubljati časa, potrebnega za nujno konsolidacijo družbe, ekonomije in odnosov s tujino. Parkova v zaporniški celici čaka na sojenje zaradi vpletenosti v korupcijski škandal, Mun pa je nemudoma zavihal rokave.

»Soočen z obtožbo in aretacijo nekdanje predsednice je naš narod Republiki Koreji [kot se glasi uradni naziv Južne Koreje] odprl vrata v prihodnost,« je dejal novi predsednik. »Politika je bila [v zadnjih mesecih] turbulentna, toda narod je pokazal, kako velik je.« Potem je ponudil roko tudi političnim nasprotnikom in jih pozval, naj bodo partnerji in skupaj vodijo »novo republiko«.

»Če bo treba, bom nemudoma poletel v Washington,« je še dejal Mun. »Odpotoval bom tudi v Peking in Tokio, če bodo pogoji primerni, pa tudi v Pjongjang.« Severna Koreja sicer še ni komentirala njegove zmage na volitvah.

Kitajski predsednik Xi Jinping je med prvimi čestital novemu južnokorejskemu predsedniku in pri tem ponovno poudaril pomembnost dobrih odnosov med državama. Kitajski mediji sicer ne skrivajo, da Peking od Muna v prvi vrsti pričakuje, da bo razstavil ameriški protiraketni ščit Thaad (Terminal High Altitude Air Defence), ki so ga na hitro postavili v okolici Seula v času povečane napetosti, ki so jo sprožile grožnje ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da bo proti Pjongjangu uporabil vojsko.

Za povečavo kliknite na infografiko.