Putin in Erdoğan podpirata vzpostavitev varnih območij v Siriji

Oba predsednika se strinjata, da je vzpostavitev varnih območij v Siriji pomembna za mir v prihodnosti.

Objavljeno
03. maj 2017 15.57
Russia Turkey
Š. P., Šp. B., STA
Š. P., Šp. B., STA

Soči − Ruski predsednik Vladimir Putin je danes v črnomorskem letovišču Soči sprejel turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdoğana. Putin je pred začetkom srečanja dejal, da se bosta pogovarjala o krizi v Siriji in dvostranskih odnosih, ki so se izboljšali. Govorila sta tudi o delnem odpravljanju sankcij, ki med državama veljajo od leta 2015.

Ruski predsednik je ob sprejemu pohvalil izboljšanje odnosov med državama, ki so se zaostrili novembra 2015, ko je Turčija sestrelila rusko vojaško letalo na mejnem območju med Turčijo in Sirijo. Predsednika sta jih kasneje na več srečanjih postopoma poskušala zgladiti.

Putin je na novinarski konferenci po srečanju potrdil, da so se odnosi med državama normalizirali in da sta se strinjala o obsežnem dogovoru glede odprave sankcij na področju kmetijstva, ki jih je Rusija uvedla proti Turčiji po omenjeni sestrelitvi letala. Kdaj bodo odpravljene tudi ostale sankcije, še ni znano.

Že pred odhodom v Soči je Erdoğan dejal, da bo kriza v Siriji zagotovo najbolj pomembna tema današnjega pogovora. Erdoğan in Putin sta tako izkoristila priložnost, čeprav ne podpirata iste strani. Putin zagovarja sirski režim Bašarja al Asada, Turčija pa podpira uporniške sile. »Krvavo klanje v Siriji se mora končati kar se da hitro, skupni cilj pa je, da se sprejme politično rešitev, ki varuje ozemeljsko celovitost države,« je bil odločen Erdoğan.


Današnji pogovor je Zahodu pokazal, da ima Turčija na voljo alternative. Foto: AP Pictures

Po srečanju v Sočiju sta se oba predsednika strinjala, da je vzpostavitev varnih območij ključ do začetka vzpostavitve miru v Siriji. Putin je predlagal, da bi nad takimi območji prepovedali letenje. »Najti je potrebno takšne mehanizme, ki bodo zagotovili konec prelivanja krvi,« je turškemu predsedniku prikimal Putin.

Erdoğan je sicer opozoril še, da želijo nekateri sabotirati dogovor o prekinitvi ognja, ki so ga sklenili decembra lani. Predsednika sta se še strinjala, da morajo biti odgovorni za kemični napad na sirsko mesto Kan Šejkun v začetku aprila kaznovani, čeprav Turčija za napad, podobno kot Zahod, za napad obtožujeta sirski režim, Rusija pa upornike.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je po srečanju dejal, da sta se predsednika pozitivno pogovarjala tudi o vojaškem in tehničnem sodelovanju. Čeprav je Turčija članica severnoatlantske zveze Nato, se bojda vse bolj spogleduje z ruskim orožjem. Med drugim turški ministri razmišljajo o nakupu ruskega sistema zračne obrambe S-400 triumf, ki pa ni kompatibilen z Natovo obrambno strukturo in ameriškimi orožji, ki jih Turčija že ima. Morebitni nakup ne bi dobro vplival na odnose med Ankaro in Zahodom.

Pogovori med predsednikoma bodo verjetno ustvarili določene napetosti v Natu, Turčija pa lahko Zahodu pokaže, da ima na voljo alternative.