Na vrhu Asema »različna mnenja o izvoru ukrajinske krize«

Po navedbah Renzija so na današnjem srečanju sicer dosegli napredek pri reševanju ukrajinske krize.

Objavljeno
17. oktober 2014 12.18
Italy Asia Europe Summit
Mo. Z., Delo.si, STA
Mo. Z., Delo.si, STA
Milano − Ruski predsednik Vladimir Putin se je danes v Milanu ob robu evropsko-azijskega vrha (Asem) sestal z ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom in nekaterimi evropskimi voditelji. Gre za zadnji poskus za umiritev napetosti, ki so povezane z ukrajinsko krizo.

Poleg predsednikov Rusije in Ukrajine so se srečanja udeležili še nemška kanclerka Angela Merkel, francoski predsednik François Hollande, britanski ministrski predsednik David Cameron, italijanski premier Matteo Renzi ter predsednik evropske komisije José Manuel Barroso in predsednik evropskega sveta Herman Van Rompuy.

Po Renzijevih navedbah so na današnjem srečanju dosegli napredek pri reševanju ukrajinske krize. »Mislim, da smo naredili korak naprej,« je dejal italijanski premier. Dodal je, da so bili pogovori konstruktivni. »Ne moremo privoliti v nestabilno Ukrajino in storili bomo vse, kar je v naši moči, da Ukrajini vrnemo upanje. Zelo si tudi prizadevamo za možnost, da bi v mednarodno rešitev ponovno vključili Rusijo,« je še dejal Renzi.

Putin se je že pred tem ob robu vrha Asem v četrtek zvečer ločeno srečal z nemško kanclerko. Pogovor, ki naj bi trajal vse do zgodnjih jutranjih ur, je razkril, da imata voditelja zelo različno mnenje o izvoru ukrajinske krize.

Kot je dejal Putinov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov, so pogovori pokazali, da »še vedno obstajajo bistvene razlike glede začetka ukrajinskega notranjega konflikta kot tudi temeljnih vzrokov za trenutno dogajanje«.

»Nekateri udeleženci milanskega zajtrka niso pokazali nobene velike želje, da bi objektivno razpravljali o razmerah v Ukrajini,« je še dejal Peskov.