Raketni ščit z luknjami

ZDA so Severni Koreji odgovorile z uspešno sestrelitvijo balistične rakete.

Objavljeno
31. maj 2017 09.17
USA-DEFENSE/MISSILE TEST
Sebastijan Kopušar, New York
Sebastijan Kopušar, New York

Ameriško obrambno ministrstvo je uspešno preizkusilo sistem za sestreljevanje medcelinskih balističnih raket. Toda 40 milijard dolarjev vreden program je še daleč od resničnega obrambnega ščita, bolj se zdi obliž na rastočo napetost zaradi raketnega programa Severne Koreje in njene jedrske oborožitve.

Američani so z atola Kwajalein v Marshallovih otokih sredi Tihega oceana najprej izstrelili raketo, ki je predstavljala sovražni napad proti zahodni obali ZDA. Nato je iz letalskega oporišča Vandenberg v Kaliforniji poletela prestrezna raketa in nad oceanom treščila v »sovražni« projektil. Po besedah viceadmirala Jima Syringa, ki vodi agencijo za obrambo pred raketnimi izstrelki (MDA), je uničenje medcelinske balistične rakete (ICBM) izjemen dosežek, strokovnjaki pa ga primerjajo z umetnostjo zadeti kroglo iz puške z drugo kroglo.

Toda od zadnjih desetih preizkusov jih je bilo uspešnih le pet, torkov je bil doslej najbolj zahteven. A je kljub tmu potekal v nadzorovanih razmerah, zato ni rečeno, da bi bilo prestrezanje uspešno tudi v primeru resničnega napada. Nova prestrezna raketa je sicer že tako natančna, da se lahko zaleti v ICBM. To predstavlja zadnji, najzahtevnejši del protiraketnega ščita, saj je sistem Patriot namenjen obrambi kratkega dosega, THAAD, ki so ga namestili v Južni Koreji ter povzročili precejšnjo napetost v Seulu in regiji, pa ima doseg do 200 kilometrov. Podobno obema naštetima deluje mornariški sistem Aegis.

Foto: Lucy Nicholson/Reuters

Strašenje z vojno

Severna Koreja kot glavna grožnja ta hip še nima raketnega sistema, s katerim bi lahko dosegli ZDA, toda strokovnjaki napovedujejo, da bi ga lahko razvili v prihodnjih petih letih. Resnična grožnja bi bil ICBM, ki bi lahko dosegel vsaj zahodno obalo. Prav tako še niso osvojili tehnologije za izdelavo jedrskega orožja, ki je dovolj majhno, da bi ga lahko spravili na vrh rakete in bi hkrati preneslo vse obremenitve ob vrnitvi v atmosfero. Toda Pjongjang hitro napreduje, hkrati pa že razvija sisteme, s katerimi naj bi pretentali ameriški obrambni ščit.

Severna Koreja je zadnji preizkus raketnega izstrelka opravila v nedeljo, dan kasneje je ameriški predsednik obsodil preizkus. Po besedah Donalda Trumpa so pokazali »veliko nespoštovanje do sosede Kitajske«, a si »ta zelo prizadeva«. Kar morda kaže, da kljub bitju plati zvona o ameriškem napadu na severnokorejski režim Trump (in njegovi generalski trojček, ki vodi varnostno politiko države) stavi na Peking, da bo preprečil krizo.

Nekateri sicer navajajo geopolitičnega stratega Georga Friedmana in njegova opozorila, da je edini izhod spopad. Toda zdi se, da so vojne napovedi Friedmanov kruh, saj je pred četrt stoletja strašil o novem spopadu med ZDA in Japonsko in o tem celo napisal knjigo.