Voditeljema Rdečih Kmerov dosmrtni zapor

Khieu Samphan in Nuon Chea bosta zaradi hudih zločinov ostala v priporu do pravnomočnosti obsodbe.

Objavljeno
07. avgust 2014 10.30
CAMBODIA-ROUGE/
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Phnom Penh − Številni prebivalci Kambodže, ki so pred desetletji trpeli pod zloglasnim režimom Rdečih Kmerov, so bili danes naposled deležni nekaj zadoščenja. Sodišče posebnega tribunala Kambodže in Združenih narodov je namreč nekdanja voditelja režima spoznalo za kriva zločinov proti človečnosti in ju obsodilo na dosmrtni zapor. To je prva obsodba najvišjih voditeljev krvavega režima, pod katerim je med letoma 1975 in 1979 umrlo dva milijona ljudi.

Sodnik Nil Nonn je po dveh letih sojenja razsodil, da sta nekdanji predsednik Demokratične Kampučije Khieu Samphan in namestnik nekdanjega voditelja Pol Pota, tako imenovani Brat številka dve, Nuon Chea kriva zločinov proti človečnosti, iztrebljanja, političnega preganjanja in drugih nehumanih dejanj. Kot je dodal, bosta zaradi hudih zločinov ostala v priporu do pravnomočnosti obsodbe, poroča AFP.

Dvojica, ki je vseskozi zanikala, da bi vedela za zločine, pozneje pa kljub temu izrazila obžalovanje za trpljenje, ki so ga v obdobju Rdečih Kmerov doživeli Kambodžani, je že napovedala pritožbo na obsodbo. Obsojenca ob izreku sodbe nista pokazala čustev, zato pa je bil toliko bolj čustven odziv preživelih, ki so izrek sodbe pričakali pred sodiščem. »To je pravica, na katero sem čakala vseh 35 let,« je za AFP povedala 70-letna Khieu Pheatarak, ena od deset tisočih ljudi, ki so jih Rdeči Kmeri leta 1975 z orožjem pregnali iz glavnega mesta na podeželje, kjer so poskušali ustanoviti agrarno utopijo. »Nikoli ne bom pozabila trpljenja, a to je zame veliko olajšanje. Je zmaga in zgodovinski dan za Kambodžo,« je dodala.

Brat številka dve in Brat številka štiri sta prva nekdanja voditelja zloglasnega režima, ki ju je sodišče obsodilo. Pred tem so namreč za krivega spoznali le Kaing Guek Eava, ječarja režima, znanega tudi kot Duch, ki je nekdaj vodil zloglasni zapor Tuol Sleng, tako imenovano »tovarno smrti«, kjer so mučili in usmrtili najmanj 15.000 moških, žensk in otrok. Danes 71-letni Duch je bil že leta 2010 obsojen na 35 let zapora, leta 2012 pa so mu kazen podaljšali na dosmrtni zapor.

Skupaj z danes obsojenima voditeljema Rdečih Kmerov so novembra 2011 začeli soditi tudi nekdanjemu zunanjemu ministru Iengu Saryju, ki pa konca sojenja ni dočakal − umrl je lani, star 87 let. Sojenju pa se je izognila njegova žena, nekdaj najbolj vplivna ženske zloglasnega režima − včasih so jo opisovali celo kot prvo damo Rdečih Kmerov −, ministrica za socialne zadeve Ieng Thirith, saj je sodišče le nekaj dni pred branjem obtožnice ugotovilo, da zaradi demence ni sposobna prestati sojenja, in odločilo, da jo izpustijo na prostost.

Sojenju se je izognilo še nekaj drugih voditeljev brutalnega režima ali pa so umrli, še preden jim jih je uspelo postaviti pred sodišče. Tako je vodja režima Pol Pot, znan kot Brat številka ena, leta 1998 umrl v hišnem priporu, star 73 let. Ta Mok, vojaški poveljnik z vzdevkom Klavec, je bil aretiran leta 1999. Čakajoč na sojenje je umrl leta 2006, star 80 let. Tisočem nižjih članov režima, ki so izvajali njegovo brutalno politiko, ne bodo zaradi omejitev sodišča nikoli sodili.

EU pozdravila razsodbo sodišča

Odločitev sodišča je danes pozdravila zunanjepolitična predstavnica Evropske unije Catherine Ashton, ki je sporočila, da gre za »pozitivni korak« pri globalnemu pregonu odgovornih za najhujše zločine. »To je dokaz, da lahko prav vsak politik odgovarja za svoja dejanja, četudi so medtem minila desetletja.«

Evropska unija je lansko leto bistveno pripomogla k delovanju posebnega tribunala, s pojasnilom, da bodo še naprej odločno podpirali iskanje pravice za žrtve krvoločnega režima in se zavzemali za narodno spravo.