Republikanci so se izognili polomu

Nadomestne volitve: Demokrate sta od zgodovinskega preobrata ločila slaba dva odstotka.

Objavljeno
19. april 2017 23.33
Sebastijan Kopušar, New York
Sebastijan Kopušar, New York
New York – Ameriške povolilne analize so od lanskega novembra precej nenavadne. Demokrati so prejšnji teden ­izgubili nadomestne volitve v Kansasu in se veselili tesnega rezultata, v torek pa zbrali­ največ glasov v Georgii, a je bilo zaznati razočaranje, saj njihov kandidat ni zbral polovice glasov in dobil posla.

Nadomestne volitve v šestem volilnem okrožju Georgie so bile nujne po imenovanju poslanca Toma Pricea za zdravstvenega ministra Združenih držav Amerike. Poslansko mesto je bilo trdno v rokah republikancev od konca sedemdesetih, v času upora po izvolitvi Donalda Trumpa pa se je nenadoma zdelo znova dosegljivo demokratom, saj je to predel z nadpovprečno izobraženim prebivalstvom, manj dovzetnim za Trumpov populizem. Demokrat Jon Ossoff, avtor dokumentarnih filmov in nekdanji kongresni pomočnik, je z izdatno strankino pomočjo zbral kar 8,3 milijona dolarjev, štirikrat več od naslednjega na lestvici donacij kandidatov, in bil deležen navdušene podpore liberalnih ­volivcev.

Štetje v noči na sredo je pokazalo, da je z 48,1 odstotka dobil največ glasov, toda kljub temu premalo za osvojitev poslanskega sedeža. To pomeni, da se bo junija v drugem krogu pomeril z republikanko Karen Handel, nekdanjo glavno sekretarko zvezne države Georgia, ki je zbrala največ glasov na desnici, kjer se je gnetlo kar enajst kandidatov.

Zato so mnogi analitiki ocenili torkov rezultat kot pirovo zmago za liberalce, saj so kandidati desnice skupaj zbrali 51 odstotkov, zaradi česar bo imel 30-letni Ossoff v drugem krogu precej slabše možnosti. Okrožje so obvladovali takšni republikanski težkokategorniki, kakršen je nekdanji predsednik spodnjega doma Newt Gingrich, Price pa je novembra zlahka obranil poslanski sedež s skoraj 62-odstotno podporo.

Trumpovo breme

Demokratom je vzbujala upanje novembrska tesna zmaga Trumpa, ki je v okrožju zmagal le s poldrugim odstotkom razlike (republikanec Mitt Romney je štiri leta prej zlahka potolkel Baracka Obamo), razburljivi prvi trije meseci predsedovanja pa niso ravno povečali priljubljenosti newyorškega milijarderja. Republikanci so vpregli vse sile, vključno z Belo hišo, da so preprečili Ossoffov vzpon prek 50 odstotkov. Trump sicer ni podprl nobenega od enajsterice, zato pa je prek twitterja pozval desne volivce na volišča in posvaril, da bo »Ossoff dvignil davke, zelo slabo za kriminal in drugi amandma [pravica do orožja]«, po objavi prvih rezultatov pa razglasil »veliko R zmago« in dodal, da je »vesel, ker sem pomagal«.

Toda v republikanski enajsterici mnogi niso stavili na predsednika, Karen Handel je raje poudarila svoje dolgoletno zavezništvo s Priceom in dejala, da »absolutno podpiram predsednika, toda moja naloga ne bo podaljšek Bele hiše, ampak kar najbolje zastopati [volivce]«. Mestni svetnik Bob Gray, ki se je predstavljal kot zagret podpornik Trumpa in je nastopil z geslom »Najprej Amerika. Vedno konservativec«, je zbral komaj 10 odstotkov glasov, ostali »protrumpovski« kandidati so dosegali zelo nizko podporo. Lokalni časnik Atlanta Journal-Constitution je povzel rezultate z naslovom »Trumpovi lojalisti na volitvah mlatili v prazno«.

Okrepljena levica

Republikanska stranka je konec marca zaznala, da ji v Georgii preti hud udarec, ter v zadnjih tednih kampanje sprožila oster napad na demokratskega izzivalca. Med drugim so poudarjali, da niti ne more glasovati zase, saj ne živi v okrožju, v katerem je kandidiral. Vrh desnice se je uprl poplavi demokratskih donacij z milijoni dolarjev, samo skupina, povezana s predsednikom spodnjega doma kongresa Paulom Ryanom, je porabila tri milijone in najela več kot sto ljudi, ki so zadnje tedne hodili od vrat do vrat. Po ocenah Corryja Blissa, ki vodi republikansko organizacijo Congressional Leadership Fund, so prišli tik pred zdajci, »dva tedna kasneje bi bilo že prepozno«.

Čeprav še zdaleč ni gotovo, da bo desnica v drugem krogu 20. junija zlahka zmagala, bo imela 55-letna Karen Handel v še vedno konservativnem okrožju lažje delo. Toda čaka jo naporno spodbujanje desnici naklonjenih volivcev, saj so nadomestne volitve ponavadi zaspan dogodek, tokrat pa je v Georgii oddalo glasove več kot 194.000 ljudi, kar je za petino več od pričakovanj, pri čemer sta navdušenje in energija na strani demokratov. Hkrati izrabljajo učinek podpore vrhovnemu poveljniku, ki ga je Trumpu prinesla jata izstrelkov nad Sirijo, v prvih 90 dneh pa je nanizal vrsto spornih odločitev in dejanj, ki so vznemirili volivce na desnici in spodbudili upor na ­levici.

Predvsem pa staDemokratski kandidat Jon Ossoff med podporniki na volilno noč v mestu Sandy Springs v Georgii sprožila opazne potresne sunke v politični krajini ZDA. Poslanci in senatorji, ki že pripravljajo strategije za vmesne kongresne volitve prihodnje leto, so zaznali premik volilnega telesa in bodo manj navdušeno sledili politiki Bele hiše. Demokratski kongresniki so dobili nov razlog za upiranje z vsemi štirimi sodelovanju z vlado. Hkrati levo krilo demokratov pritiska na stranko, naj vlaga denar v vse volilne tekme, tudi v najbolj konservativnih državah. Denimo v Montani, kjer bo republikance 25. maja izzival znani folk pevec Rob Quist.