Rešeni vojak Bergdahl pred vojaško sodišče

Za dezerterstvo mu grozi do pet let zapora, zaradi neprimernega obnašanja pred sovražnikom pa dosmrtni zapor.

Objavljeno
15. december 2015 09.36
USA-DEFENSE/BERGDAHL
Mo. B., STA
Mo. B., STA

Washington – Poveljstvo ameriške kopenske vojske je v ponedeljek popustilo pred političnim pritiskom in vodnika Boweja Bergdahla poslalo pred vojaško sodišče zaradi dezerterstva in neprimernega obnašanja pred sovražnikom. Bergdahla je ameriški predsednik Barack Obama maja lani zamenjal za pet talibov iz Guantanama, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Bergdahl se je pred leti odločil, da bo zapustil svojo enoto v Afganistanu, ker je menda hotel opozoriti poveljnike, da je v njegovi enoti nekaj narobe s poveljevanjem. Kmalu po odhodu so ga zajeli talibi in ga zaprli za pet let.

Zamenjava se je kmalu izkazala za političen strel v lastno koleno, saj so se na predsednika nemudoma usule kritike, da je zamenjal dezerterja za pet nevarnih teroristov. Najbolj brez dlake na jeziku je bil spet newyorški milijarder, ki kandidira za predsednika, Donald Trump. Ta je povedal, da bi morali Bergdahla ustreliti kot izdajalca, poroča STA.

Preiskovalni častnik, podpolkovnik Mark Visger je poveljstvu vojske priporočil, da Bergdahla pošiljajo pred posebno vojaško sodišče, ki bi njegova dejanja obravnavalo kot prekrške, pri čemer bi mu grozilo največ leto dni zapora in odvzem čina podčastnika. Visger je po številnih zaslišanjih ugotovil, da je mladenič morda malce prismojen, vendar ni pokvarjen in ni nameraval škodovati svojim kolegom ali vojnim naporom.

Vendar pa so bili kongresni republikanci od samega začetka nastrojeni proti Bergdahlu zaradi tega, ker je bila to lepa priložnost za politične napade na Obamo. Kongresni preiskovalni odbor je sestavil sto strani dolgo poročilo, v katerem zahteva najostrejše kazni za Bergdahla, in poveljstvo vojske ni sprejelo priporočil preiskovalnega častnika podpolkovnika Visgerja.

Bergdahlu v primeru obsodbe za dezerterstvo grozi do pet let zapora, v primeru obsodbe zaradi neprimernega obnašanja pred sovražnikom pa dosmrtni zapor. Za ta zločin so sicer vojake pošiljali v zapor med drugo svetovno vojno. Zajema številna dejanja, kot je bežanje pred sovražnikom, plenjenje, predajo orožja, strahopetnost in podobna, še piše STA.