Resničnostno vladanje Donalda Trumpa

Ameriška vlada naj bi se spoprijemala z globoko notranjo krizo.

Objavljeno
02. marec 2018 21.56
Sebastijan Kopušar, New York
Sebastijan Kopušar, New York

New York – Svet resničnostne televizije je splet čustvenih izbruhov in žaljenja inteligence z enim samim namenom, zbujati pozornost za vsako ceno. Po teh merilih je nekdanji zvezdnik resničnostne televizije odličen predsednik. Toda iz Bele hiše te dni prihajajo klici na pomoč.

Ameriški predsednik je v četrtek s slabo odmerjeno opazko o novih tarifah za uvoz jekla in aluminija sprožil padec borznih trgov, republikansko vodstvo kongresa pa je nanj naslovilo obupane prošnje, naj umiri razmere. Zelo stabilen genij je včeraj navsezgodaj pograbil telefon in na twitterju razglasil, da so »trgovinske vojne dobre, v njih je lahko zmagati«, nato pa nadaljeval z nekaj lekcijami mednarodne trgovinske politike za butce, ob katerih se ekonomisti držijo za glavo. Udarni val pretresa svet, v Washingtonu pa niso prepričani, da je to najhujši del obupnega tedna za Belo hišo.

Dan po tem, ko se je avtokratski ruski predsednik, ki po trditvah ameriških obveščevalcev načrtno ruši demokracijo v Evropi in ZDA, bahal z novim arzenalom orožja, Trump tega ni niti omenil. Drži, da veliko ameriških strokovnjakov dvomi o trditvah, da je Rusija po številnih neuspešnih preizkusih čez noč razvila novo generacijo čudežnega orožja. Toda predsednik, ki se že mesece otepa obtožb, da je podtaknjeno rusko jajce, in proti kateremu potekajo tri preiskave o morebitnem sodelovanju s Kremljem med volilno kampanjo, bi se lahko odzval na morebitno novo geostrateško grožnjo, ki lahko precej spremeni mednarodna razmerja. Namesto tega se je lotil veliko bolj usodne težave, igralca Aleca Baldwina in njegovega menda zanič oponašanja predsednika v večerni komediji.


Alec Baldwin v vlogi ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Foto: Will Heath/NBC via AP

Nenehni zasuki

Vse bolj je jasno, da je razmišljanje ameriškega predsednika najlažje mogoče ponazoriti z živim srebrom, enako hitro se pretaka z ene strani na drugo in podobno učinkuje na ljudi. Po sredinem orožarskem zasedanju v živo – neposredni prenosi dela politikov so nov in logičen korak v resničnostnem predsedovanju – se je zdelo, da je Donald Trump izgubil člansko izkaznico v nacionalni strelski zvezi (NRA), razvpitem orožarskem lobistu, in začel podpirati ukrepe za zaostritev dostopa do orožja. Zagovorniki strožje zakonodaje so upravičeno dvomili, da je sprememba trajna, orožarski lobisti na čelu s podpredsednikom Mikom Penceom so že naslednji dan odhiteli v Belo hišo.

Predsednik od takrat ni več omenil zamisli, da bi nevarnim ljudem nemudoma in brez sodnega odloga zaplenili orožje. Na levici razočarani kažejo na nestabilnost njegovega razmišljanja, na desnici se vznemirjeni sprašujejo, ali Trump res verjame v drugi amandma. Ampak v Washingtonu seveda ne vedo, kako visoko uvrstiti ta kos v sestavljanko obupnega tedna za Belo hišo.

Vsi ves čas spremljajo čedalje hitrejše vrtenje kadrovskega vrtiljaka. Skoraj je že pozabljeno, da je v sredo odstopila Hope Hicks, vodja komuniciranja v Beli hiši in ena od najtesnejših predsednikovih sodelavk. Nekdanja manekenka se je pridružila kampanji brez političnih izkušenj, a kmalu postala ena redkih med osebjem, ki je razumela Trumpovo osebnost in znala usmerjati njegovo razmišljanje. Odšla je dan po osemurnem pričanju pred poslanci v okviru ruske preiskave, pred tem je postala del afere Roberta Porterja, glavnega tajnika vlade, s katerim je imela intimno razmerje. Porter je moral oditi, ko je prišlo na dan njegovo nasilno vedenje do dveh nekdanjih soprog, pri čemer je močno zamajal tudi položaj vodje osebja Johna Kellyja, saj ga je ta dolgo zagovarjal. Kellyjevo obotavljanje je vse bolj razumljivo, saj naj bi prav Porterjev prisilni odhod povzročil Trumpov zasuk k uvedbi carinskih tarif.


Trump se menda želi znebiti tudi družinskih svetovalcev - Ivanke Trump in Jareda Kushnerja. Foto: Reuters

Božja kazen

Novico o odstopu Hope Hicks je včeraj zasenčil svetovalec za nacionalno varnost H. R. McMaster, saj naj bi po napovedih do konca meseca zapustil položaj. Po mesecih prepirov s predsednikom o ključnih varnostnih vprašanjih, kot je strategija do Irana in Afganistana, je odnos med njima menda dosegel točko, ko oba samo še razmišljata o ločitvi. Že mesece stopica po zelo tankem ledu pravosodni minister Jeff Sessions. Trump ne more pozabiti, da se je izločil iz odločanja o ruski preiskavi ter tako posredno omogočil imenovanje posebnega preiskovalca Roberta Muellerja. Hkrati mu očita, da se ministrstvo ne loteva dovolj odločno preiskav njegovih političnih nasprotnikov, kot ministru javno naroča na ­twitterju.

Osrednja vloga v kadrovski tragikomediji ta teden pripada »Javanki«, predsednikovemu svetovalcu in zetu Jaredu Kushnerju ter hčeri in svetovalki Ivanki Trump. Prvi je najprej izgubil dostop do najbolj zaupnih informacij, mediji zdaj razkrivajo njegovo sumljivo delovanje, saj naj bi po nekaterih srečanjih s predstavniki tujih držav nepremičninsko podjetje družine Kushner nenadoma dobilo zajetna posojila iz teh držav. Zvezna policija pa preiskuje Ivankino delovanje pri pogajanjih za Trumpov hotel in nebotičnik v Vancouvru. Včeraj so se pojavili zapisi, da naj bi predsednik svojemu vodji osebja naročil, naj najde način za odstranitev obeh iz vlade. To dodatno pojasni Kellyjevo javno opazko, da ga je »bog kaznoval s službo v Beli hiši«.