Revoltirana anketa: Kaj vam je všeč pri Donaldu Trumpu

Spraševali smo vas, kaj je bilo najboljšega v prvih 100 dneh Trumpove vlade, zdaj vas sprašujemo, kaj je bilo najslabšega.

Objavljeno
05. maj 2017 14.52
TOPSHOT-US-POLITICS-TRUMP
Mo. B.
Mo. B.

Konec aprila je minilo sto dni od inavguracije ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Kot že dolgo ne, je ne le ameriške, ampak tudi druge medije po svetu zanimala bilanca prvih dni novega voditelja v Beli hiši. V tokratni Revoltirani anketi smo vas zato spraševali, kaj je tisto najboljše, kar je Trump storil v prvih stotih dneh svojega mandata. Večina sodelujočih, skoraj 26 odstotkov, je med šestimi ponujenimi odgovori izbrala: Soočil je volivce s posledicami neodgovorne oddaje glasu na volitvah.

Približno 22,7 odstotka glasov je dobil odgovor, da mu je treba, ko gre za dosežke prvih stotih dni, čestitati predvsem za odločitev, da obdrži istega stilista. Prav tako okoli 22 odstotkov glasov je dobil odgovor, da se mu je zahvaliti predvsem za pospešitev zatona ZDA kot svetovne velesile.

Manj sodelujočih, okoli 11 odstotkov, je navdušil z bombardiranjem Sirije in grožnjami Severni Koreji, skoraj deset odstotkov sodelujočih je navdušenih predvsem nad njegovo napovedjo o zapiranju držav v nacionalne meje, najmanj sodelujočih v anketi, okoli osem odstotkov, pa je navdušenih predvsem nad njegovimi prizadevanji za otoplitev odnosov s Putinovo Rusijo.

V novi Revoltirani anketi ostajamo pri Donaldu Trumpu in njegovih prvih stotih dneh v Beli hiši, a vas tokrat sprašujemo, kaj je tisto najslabše, kar je zaznamovalo začetek njegovega mandata. Mu je najbolj očitati, da je okrepil avtoritarne režime po svetu, zavrl boj proti podnebnim spremembam, soustvaril revolucijo lažnih novic, zamajal temelje čezatlantskega zavezništva, morda to, da je spodbudil nacionalizem in protekcionizem ali pa, da je Vzhodno Azijo potisnil na rob vojne? Vseh možnih odgovorov verjetno nismo predlagali, zato vas vabimo, da nam ponudite še kakšnega. Vabljeni torej tudi k razpravi ...