Rusija: lovec je letel na varni razdalji od potniškega letala

Švedski obrambni minister Peter Hultqvist je letenje brez transponderja označil kot »neodgovorno«.

Objavljeno
14. december 2014 12.18
RUSSIA-AIR-SHOW
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Moskva - Rusko obrambno ministrstvo je danes zanikalo navedbe švedske vojske, da naj bi rusko vojaško letalo nad Švedsko skoraj trčilo s potniškim letalom. Ob tem sicer ni zanikalo, da je bilo njeno letalo v času incidenta v petek na omenjenem območju. Kot so zatrdili, je ruski lovec letel na varni razdalji od potniškega letala.

Švedska vojska je v soboto sporočila, da je nad mestom Malmö na jugu države v petek skoraj prišlo do trčenja med ruskim lovcem in potniškim letalom, ki je pred tem vzletel z letališča na Danskem.

Tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov pa je za rusko tiskovno agencijo Tass danes dejal, da niso nastale okoliščine za letalski incident, povezan z letom ruskega vojaškega letala v mednarodnem zračnem prostoru nad Baltskim morjem.

»Razdalja od poti leta potniškega letala, ki je vzletelo v København, je znašala več kot 70 kilometrov,« je pojasnil Konašenkov. Je pa potrdil, da je rusko letalo letelo brez transponderja, elektronske identifikacijske naprave, s katero je letalo vidno na radarjih za komercialne polete, kar so že v soboto zatrdile švedske oblasti, poroča STA.

Švedski obrambni minister Peter Hultqvist je letenje brez transponderja označil kot »neodgovorno«. Konašenkov pa je ob tem pripomnil, da vojaška letala zveze Nato, ki letijo v zračnem prostoru blizu ruske meje, tudi vselej izključijo transponder.

Incident se je zgodil v času, ko v pribaltski regiji narašča zaskrbljenost nad ravnanjem Rusije, še posebej v zvezi z ukrajinsko krizo. V zadnjem času tudi prihaja do ruskih kršitev zračnega prostora sosednjih držav.