Rusija z osnutkom resolucije ZN o varnih območjih v Siriji

Ruski diplomati na sedežu ZN v New Yorku pričakujejo, da bi VS ZN o resoluciji lahko glasoval že danes ali v torek.

Objavljeno
08. maj 2017 15.45
SYRIA-CONFLICT-KURDS-TABQA
Mo. B., STA
Mo. B., STA

Rusija je danes v varnostnem svetu Združenih narodov predstavila osnutek resolucije, s katero bi v Siriji vzpostavili varna območja, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Gre za resolucijo, ki bi formalizirala dogovor, dosežen 4. maja v kazahstanski Astani. Memorandum o vzpostavitvi štirih varnih območij za civiliste v Siriji so podpisale Rusija, Turčija in Iran, ki naj bi tudi nadzirale spoštovanje dogovora na teh območjih. Možnost sodelovanja imajo menda druge države. Območja bodo natančno zamejili predvidoma v mesecu dni.

Podrobnejša določila predloga resolucije niso znana. Je pa zunanji minister sirskega režima Valid Mualem danes že napovedal, da Sirija ne bo sprejela možnosti, da bi ta območja nadzirale sile ZN. »Ne sprejemamo, da bi imeli ZN ali mednarodne sile vlogo pri nadzorovanju sporazuma,« je po poročanju STA dejal v Damasku.

V skladu z dogovorom v Astani naj bi na mejah teh varnih območij vzpostavili »varnostne cone« z nadzornimi točkami in opazovalnimi centri, ki bi jih »s konsenzom vzpostavile sile garantov«. Mualem je danes dejal, da bi tu lahko, »kot je dejal ruski garant, imela vlogo vojaška policija«. Ni sicer jasno, ali je govoril o sirskih ali tujih enotah.

Na varnih območjih, ki so namenjena zajezitvi humanitarne krize v tej od vojne razdejani državi, naj bi prekinili vojaške aktivnosti. Dogovor je začel veljati s soboto, vendar pa so z območja kljub temu prišla poročila o nasilju.

Vendarle so v Sirskem observatoriju za človekove pravice poudarili, da je spopadov kljub določenim kršitvam od začetka veljavnosti dogovora o varnih območjih manj. Tako v soboto niso opazili nobene civilne žrtve, prebivalci pa so po navedbah prič precej bolj sproščeni.

V Siriji je v konfliktu, ki je izbruhnil z demonstracijami proti predsedniku Bašarju al Asadu pred šestimi leti, doslej umrlo več kot 320.000 ljudi, še piše STA.