Ruski rušilec proti turški ladji izstrelil opozorilne strele

Rusko obrambno ministrstvo je ravnanje turške ribiške ladje označilo za provokativno.

Objavljeno
13. december 2015 14.52
Mo. B.
Mo. B.

Ankara, Moskva – Rusko obrambno ministrstvo je zaradi incidenta v Egejskem morju danes na zagovor poklicalo turškega atašeja za obrambo v Moskvi. Kot so sporočili, je morala posadka ruskega rušilca Smetlivy izstreliti več opozorilnih strelov, sicer bi vanjo trčila turška ribiška ladja.

Ruska agencija Interfax poroča, da se ribiška ladja ni odzivala na opozorila, naj spremeni smer. Ko so z orožjem manjšega kalibra večkrat ustrelili, je ladja ostro zavila in se ruskemu rušilcu izognila za približno 500 metrov.

Rusko obrambno ministrstvo je ravnanje turške ribiške ladje označilo za provokativno. Rušilec, oborožen z manevrirnimi raketami, ni bil uspešen pri poskusu vzpostavitve radijske povezave s turško ladjo, ta se ni odzivala niti na vidne signale, je še sporočilo rusko ministrstvo za obrambo.

Incident verjetno ne bi pritegnil toliko pozornosti, če ne bi bili odnosi med Turčijo in Rusijo še vedno zaostreni. Državi namreč še vedno nista našli skupnega jezika po sestrelitvi ruskega vojaškega letala, ki je po trditvah Turčije kršil njihov zračni prostor, zaradi česar so ga tudi sestrelili. Sledilo je medsebojno obtoževanje o tem, zakaj je bilo letalo sestreljeno, ostri retoriki pa so pozneje sledile tudi ruske sankcije in turški protiukrepi.