Ruski in egiptovski predsednik krepita sodelovanje varnostnih služb

IS je medtem objavila fotografije doma narejene eksplozivne naprave, s katero so domnevno strmoglavili letalo.

Objavljeno
18. november 2015 18.41
TOPSHOTS-EGYPT-AVIATION-ACCIDENT-RUSSIA
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Moskva, Kairo – Dan potem, ko je ruska varnostna služba FSB potrdila, da so med razbitinami ruskega potniškega letala, ki je strmoglavilo nad Sinajem, našli ostanke eksploziva, so ruske vojaške sile okrepile napade na položaje Islamske države v Siriji, ruski predsednik Vladimir Putin pa je z egiptovskim kolegom govoril o tesnejšem sodelovanju varnostnih služb.

Kremelj je po telefonskem pogovoru med voditeljema obeh držav po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zapisal, da so namen krepitve sodelovanja »dodatni ukrepi, s katerimi bi zagotovili kar največjo varnost letalskega prometa med obema državama, da bi ga s tem čim prej znova vzpostavili.«

Čeprav Egipt še vedno čaka na rezultate lastne preiskave in zato uradno še ni potrdil ruskih navedb, da je bilo strmoglavljenje letala teroristično dejanje, je Kairo že okrepil varnost na svojih letališčih. Moskva je vse polete med Egiptom in Rusijo začasno ukinila 6. novembra.

Airbus A321 družbe Kogalimavia, ki je bilo iz letališča v Šarm el Šejku namenjeno v Sankt Peterburg, je z radarjev izginilo približno 23 minut po vzletu. Nekaj več kot dva tedna pozneje je ruska FSB potrdila, da je letalo strmoglavilo zaradi eksplozije doma narejene bombe. Kdo stoji za napadom, niso neposredno omenili, a je Moskva potem, ko je Putin odgovornim obljubil, da bodo za dejanje odgovarjali, okrepila zračne napade na IS v Siriji.

Ruski spletni portal RT poroča, da so vojaška letala včeraj zadela več kot 200 terorističnih tarč. Napade tokrat niso izvajala le letala iz letališča v Latakiji, ampak tudi bombniki, ki so prileteli iz Rusije.

Da so za sestrelitev letala odgovorni skrajneži Islamske države, so danes poskušali dokazati tudi sami. po poročanju AFP so objavili fotografije doma narejene eksplozivne naprave, skrite v pločevinko s pijačo, ki naj bi jo zaradi luknje v varnostnem sistemu letališča v Šarm el Šejk pretihotapili na letalo. Poleg tega pa so objavili tudi fotografije potnih listov potnikov, ki so umrli v strmoglavljenju, njihovi dokumenti pa so se nato znašli v rokah skrajnežev.

Kot smo že poročali, je bilo na krovu letala 217 potnikov, od tega 214 ruskih potnikov in trije Ukrajinci, ter sedem članov posadke. Na seznamu potnikov je bilo 138 žensk, 62 moških in 17 otrok.

Letalo je ob 5.51 po srednjeevropskem času vzletelo z letališča v letovišču Šarm el Šejk, bilo pa je na poti v Sankt Peterburg - na letališču Pulkovo so ga pričakovali ob 12. uri po lokalnem času. Približno 23 minut po vzletu ciprskim kontrolorjem zračnega prometa ni uspelo vzpostaviti stika z letalom.