Ruski »njet« za krščanske skrajneže

Jehovove priče so razglasili za prepovedano ekstremistično organizacijo.

Objavljeno
24. april 2017 12.16
Boris Čibej
Boris Čibej

Prejšnji teden so se Jehovove priče pridružile Islamski državi in Al Kaidi na seznamu ekstremističnih organizacij, ki so v Ruski federaciji prepovedane. Njihovo lastnino bodo zaplenili, okoli 175.000 ruskim pripadnikom te verske skupnosti pa grozi od dveh do šest let zapora.

Prejšnji četrtek je ruska najvišja sodna instanca pritrdila stališču pravosodnega ministrstva, da so Jehovove priče ekstremistična organizacija, ki ogroža ustavni red, razširja prepovedano literaturo in financira regionalne organizacije, katerih delovanje so sodišča že bila prepovedala. Vrhovno sodišče je to versko skupnost razpustilo in prepovedalo njeno delovanje. Kakor so poročali ruski mediji, se je njihova država tako pridružila Gruziji, Kitajski, Severni Koreji, Tadžikistanu, Turkmenistanu, Uzbekistanu, Saudski Arabiji in vrsti muslimanskih držav, kjer so Jehovove priče že prepovedali. Po mnenju Romana Lunkina, ki vodi center za proučevanje problemov religije in družbe pri Ruski akademiji znanosti, bo država najbrž zasegla tudi premoženje njenih 395 regijskih organizacij in več kot dva tisoč bogoslužnih skupin. »Vse nam jih bodo zaplenili. To se je že zgodilo v Taganrogu, kjer je zdaj v dvorani policijska postaja,« je za ruski dnevnik Kommersant povedal eden od voditeljev ruske podružnice Jehovovih prič Jaroslav Sivulski.

»Po našem mnenju je odločitev vrhovnega sodišča nezakonita in krivična, saj pravosodno ministrstvo ni predstavilo dokazov, ki bi pričali o našem ekstremizmu,« je povedal Sivulski.

Na razsodbo se bodo pritožili, Lunkin iz Ruske akademije znanosti pa je napovedal, da se bodo na Rusijo zgrnile ostre obsodbe o kratenju svobode veroizpovedi. Sodišče po njegovem ni imelo pravne osnove za likvidacijo celega verskega gibanja, poleg tega niti eden od vodilnih religioloških strokovnjakov ni nastopil proti Jehovovim pričam. Povsem drugačnega mnenja so na pravosodnem ministrstvu. »To je bila zmaga ruskega pravosodja in zdrave pameti. Sekta je bila maligni tumor v ruski družbi, zato je bilo prav, da so jo razpustili. Druge agresivne sekte bodo morale biti odslej silno pazljive,« je povedal podpredsednik strokovnega sveta za verske skupnosti na ministrstvu Roman Silantjev. Medtem ko predstavnik vodstva ruskih Jehovovih prič Sivulski razlaga, da so jih prepovedali zato, ker so konkurenca ruski pravoslavni cerkvi, v ruskih vodilnih medijih pozdravljajo prepoved sekte, ki je svoje ovčice premamljala, da so ji podarjali svoje imetje in nepremičnine. Tako so na spletišču ruske državne televizije Vesti.ru objavili zgodbo prebivalca St. Peterburga Sergeja Ozerova, čigar sin je za njegovim hrbtom »prepisal tem ljudem, ki prihajajo iz Brooklyna, vse, tudi stanovanje, saj da bo tako ali tako kmalu konec sveta«. Zdaj, ko so sekto prepovedali, so iz Brooklyna prišli novi tajni ukazi, je televizijskim gledalcem razložil religiolog Aleksander Koreljov iz Ruskega združenja centrov za preučevanje verstev in sekt. Po njegovih besedah poskušajo zdaj skoraj 300 nepremičninskih objektov v lasti Jehovovih prič na vrat na nos prenesti v last tujih pripadnikov sekte.

Nesmiselnost in neučinkovitost

Medtem ko so v vladajoči pravoslavni cerkvi vsaj potihem pozdravili državno prepoved »konkurence«, je drugi človek Kongresa judovskih verskih občin in organizacij Rusije Zinovij Kogan opozoril na nesmiselnost takšnih ukrepov. Rabin je povedal, da sicer ni na strani Jehovovih prič, a prav tako nasprotuje njihovi prepovedi, saj »vsak podoben ukrep zgolj prisili ljudi, ki pripadajo tej organizaciji, da gredo v podzemlje«. Tudi komentator ruske službe ameriškega državnega Radia Svoboda Anton Čivčalov je prepričan o neučinkovitosti odločitve ruskega vrhovnega sodišča, ki jo je to izreklo »20. aprila, na Hitlerjev rojstni dan, ko je Rusija postala prva evropska država, ki je prepovedala versko skupnost Jehovove priče«.

Čivčalov spomni, da je to nekoč poskušal že poglavar nacistične Nemčije, pa mu ni uspelo, sledilcev Jehove pa se ni uspelo znebiti niti Stalinu. Ta je leta 1951 sprožil Operacijo Sever, v okviru katere so v Sibirijo deportiral več kot 3000 družin oziroma več kot 8500 sovjetskih pripadnikov Jehovovih prič. Te so delno rehabilitirali septembra 1965, uradno pa so se lahko registrirali šele leta 1991. O tem, zakaj so Jehovove priče sovražili tudi nacisti, je v svojem blogu opozoril dolgoletni glavni urednik »opozicijskega« radia Eho Moskve Aleksej Venediktov. Okoli 11.200 pripadnikov te verske skupnosti so odpeljali v koncentracijska taborišča, od katerih se jih skoraj poldrugi tisoč ni nikoli vrnil, ker Hitlerja niso priznavali za vrhovnega voditelja, niso hoteli pozdravljati z nacističnim dvigom roke in se odločno izogibali nošnji in uporabi orožja. »To so bili edini ljudje, ki jih niso preganjali zato, kar so delali (ali kar so bili), temveč zato, česar niso delali,« je Venediktov navedel besede nekdanjega direktorja raziskovalnega centra pri Ameriškem muzeju holokavsta Michaela Barenbauma.

»Vsi, ki so nas hoteli uničiti, so slabo končali. Hitler nas je hotel sežgati v pečeh, Stalin je hotel, da zgnijemo v Sibiriji – kje sta zdaj onadva? Preživeli bomo. Ne bomo se vdali,« je novinarju Jevgeniju Levkoviču povedal eden od udeležencev kongresa, ki so ga Jehovove priče tik pred prepovedjo pripravile v ruski prestolnici.