S prenatrpanega letala na silo odvlekli potnika

United Airlines: Ker je bilo letalo prepolno, so potnike prosili, da zapustijo letalo. Enega moškega je policija na silo odstranila.

Objavljeno
11. april 2017 14.32
United Passenger Removed
Be. B., STA
Be. B., STA

Chicago − Ameriška letalska družba United Airlines je v nedeljo s krova s pomočjo policije na silo odvlekla potnika. Po spletu je zakrožil videoposnetek, kako policisti ne preveč nežno z letala odstranjujejo moškega srednjih let.

Najprej s prošnjo, nato s silo

Let iz Chicaga do Louisvilla je bil prenatrpan, letalska družba pa je prosila ljudi, naj sami zapustijo letalo. Za enega potnika je poklicala policijo, ki ga je na silo začela vleči iz letala, možakar pa je začel kričati.

Videoposnetek se je hitro širil, na incident pa se je odzval letalski oddelek v Chicagu in v izjavi za javnost pojasnil, da uslužbenec ni delal po pravilih in so ga začasno suspendirali. United Airlines je pojasnil, da so prosili potnike, naj prostovoljno zapustijo letalo. »Eden od potnikov je to zavrnil, policisti so ga pospremili do izhoda,« je za časopis Chicago Tribune dejal Charlie Hobart.

Ker nihče od potnikov ni hotel prostovoljno oddati svojega sedeža, so predstavniki United Airlines izbrali štiri potnike, ki bi morali zapustiti letalo. Med njimi je bil tudi omenjeni moški, ki pa tega ni hotel storiti. Uradniki iz zvezne transportne službe so povedali, da preiskujejo, ali je United deloval po predpisih v tovrstnih primerih, ko je na letalu preveč potnikov.

Kot je poročal britanski Guardian, ima po predpisih United vso svobodo, da zavrne potnike z letalskimi vozovnicami, če je let prenatrpan. V tem primeru morajo dobiti potniki vrnjen denar ali novo vozovnico za let. United ima tudi pravico, da z letala odstrani potnike, če ti »ne upoštevajo navodil članov letalske posadke«.