Saudska Arabija najavila široko koalicijo proti terorizmu

V koalicijo so vključene pretežno muslimanske države. Borile se ne bodo le proti IS, ampak tudi proti drugim terorističnim skupinam.

Objavljeno
15. december 2015 11.27
SAUDI-CONFLICT-COALITION
Mo. B.
Mo. B.

Riad − »Zdaj se vsaka muslimanska država s terorizmom spopada individualno, zato je usklajevanje prizadevanj zelo pomembno,« je sporočil saudski obrambni minister in hkrati sin saudskega kralja Mohamed bin Salman al Saud. S tem je napovedal nastanek nove koalicije 34 držav, ki se bodo pridružile globalnemu boju proti terorizmu. Novo koalicijo sestavljajo predvsem muslimanski narodi.

Salman al Saud je ob najavi zavezništva pojasnil, da se bo nova koalicija skupaj borila proti ekstremistom v Libiji, Egiptu, Siriji, Iraku in Afganistanu. Zadnje tri države pa skupaj z Iranom niso vključene v koalicijo.  

Po poročanju britanske BBC je uradni Riad zavezništvo več azijskih, afriških in arabskih držav napovedal po pozivih mednarodne skupnosti zalivskim državam, naj storijo več v boju proti skrajni skupini Islamska država, ki je na območju Iraka in Sirije pred več kot letom dni razglasila kalifat. A je princ Mohamed poudaril, da cilj zavezništva ni le boj proti IS, ampak tudi proti drugim ekstremističnim skupinam.

Iz Saudske Arabije so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še sporočili, da že »potekajo usklajevanja s prijateljskimi miroljubnimi narodi in mednarodnimi institucijami, da bi podprli mednarodna prizadevanja v boju proti terorizmu in obvarovali mednarodni mir in varnost«.

Vse zavezniške države so sicer tudi članice Organizacije islamskega sodelovanja, po trditvah Riada pa je podporo koaliciji izrazilo še več kot deset drugih muslimanskih držav, med njimi tudi Indonezija. Pridružile se ji bodo lahko, ko bodo končani potrebni postopki.

V koaliciji za zdaj sodelujejo Saudska Arabija, Bahrein, Bangladeš, Benin, Čad, Komori, Slonokoščena obala, Džibuti, Egipt, Gabon, Gvineja, Jordanija, Kuvajt, Libanon, Libija, Malezija, Maldivi, Mali, Maroko, Mavretanija, Niger, Nigerija, Pakistan, Palestinci, Katar, Senegal, Sierra Leone, Somalija, Sudan, Togo, Tunizija, Turčija, Združeni arabski emirati in Jemen.

Saudska Arabija se je sicer lani pridružila ameriški koaliciji, ki bombardira položaje IS v Siriji. V koaliciji sodelujejo tudi druge zalivske države, a je predstavnik ameriških zračnih sil Charles Q. Brown prejšnji mesec dejal, da so od začetka posredovanja proti jemenskim upornikom te države okrnile delovanje v Siriji. Saudske oblasti so sicer obljubile, da se posredovanje v Jemnu bliža koncu. Medtem ko se bodo danes v Ženevi začela mirovna pogajanja med sprtimi stranmi, naj bi v Jemnu za sedem dni potihnilo orožje.