Najbolj občudovani po izboru Američanov so ...

Prevladujejo politiki, televizijske zvezde in duhovni voditelji.

Objavljeno
29. december 2015 16.23
Sebastijan Kopušar, New York
Sebastijan Kopušar, New York

New York – Predsednik ZDA Barack Obama in njegova nekdanja zunanja ministrica Hillary Clinton sta znova zasedla vrh vsakoletne lestvice najbolj občudovanih moških in žensk na svetu, ki jo pripravlja agencija Gallup. Ker glasujejo Američani, to ni presenečenje, zato pa bode v oči drugo mesto, ki si ga delita papež Frančišek in ameriški politični pobalin ­Donald Trump.

Predsednik države po tradiciji zasede prvo mesto in Obama je na vrhu osmo leto zapored (imenovalo ga je 17 odstotkov vprašanih). Tudi preostali izbranci v prvi deseterici so nekdanji predsedniki (George Bush mlajši deli šesto mesto z Billom Clintonom, oba sta dobila približno odstotek podpore) ali sedanji kandidati za predsednika (Trump, na četrtem mestu je demokratski senator Bernie Sanders s tremi odstotki podpore, upokojeni nevrokirurg Ben Carson pa je eden od peterice na skupnem ­šestem mestu).

Od treh duhovnih voditeljev se je najvišje povzpel papež Frančišek (imenovalo ga je pet odstotkov vprašanih). Med deseterico sta tudi tibetanski dalajlama Tenzin Gyatso in v Evropi manj znan evangelijski pridigar Billy Graham, ki so ga Američani kar 59-krat postavili na Gallupovo lestvico, leta 1999 celo ob bok predsedniku Clintonu. Frančišek se je Američanom usedel v srce z letošnjim obiskom ZDA in opozarjanjem na pravice revnih ter naraščajočo neenakost.

Njegovo skoraj popolno nasprotje je bahavi Trump. Nepremičninski milijarder je presenetil s polletno vladavino na vrhu anket med volivci desnice, Američani, ki imajo radi uspešne poslovneže, pa so ga že štirikrat doslej uvrstili med deseterico, od leta 1988 do 1990 in 2011. Poslovno uspešen je tudi Bill Gates, toda na peto mesto najbolj občudovanih (z dvema odstotkoma podpore) ga je verjetno potisnilo predvsem njegovo obsežno dobrodelno delovanje.

Vodilna Hillary Clinton

Ženski del lestvice je bil do prihoda Hillary Clinton klub nekdanjih in trenutnih prvih dam, ki so jim včasih zmešale štrene odločni premierki, izraelska Golda Meir in britanska železna lady Margaret Thatcher, ter dobrodelnica in svetnica Mati Tereza. Od leta 1997 je z eno samo prekinitvijo leta 2001 (takrat je dobila največ podpore prva dama Laura Bush) za Američane najbolj občudovana ženska Hillary Clinton. Z dvajsetimi prvimi mesti je močno presegla dolgo zelo priljubljeno nekdanjo prvo damo Eleanor Roosevelt.

Druga je pakistanska aktivistka

Na drugo mesto so Američani (s petimi odstotki podpore) tokrat postavili komaj 18-letno pakistansko aktivistko Malalo Jusafzaj, ki je lani za svoje prizadevanje za pravico žensk do izobrazbe prejela Nobelovo nagrado za mir. Sledita ji prva dama Michelle Obama in po svetu znana televizijska voditeljica Oprah Winfrey, ki si s štirimi odstotki podpore delita tretje mesto. Večna kraljica Elizabeta II. je z dvema odstotkoma podpore že 47. na Gallupovi lestvici, peto mesto si deli z nemško kanclerko Angelo Merkel in republikansko predsedniško kandidatko Carly Fiorina.

Četico petih žensk, ki si z odstotkom podpore delijo osmo mesto, začenja priljubljena senatorka Elizabeth Warren, sledijo ji politična aktivistka iz Burme Aung San Su Či, nekdanja zunanja ministrica ZDA Condoleezza Rice ter nekdanja podpredsedniška kandidatka Sarah Palin, zaokrožuje pa jo televizijska voditeljica Ellen ­DeGeneres.