Strmoglavljenje ruskega letala nad Sinajem teroristično dejanje

FSB je potrdila, da so med razbitinami letala našli ostanke eksploziva. Putin odgovornim obljublja maščevanje.

Objavljeno
17. november 2015 10.30
EGYPT-CRASH/
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Moskva − Iz ruske varnostne službe FSB so več kot dva tedna po strmoglavljenju ruskega potniškega letala nad Sinajem potrdili, da so med razbitinami našli ostanke eksploziva. »Brez kančka dvoma lahko potrdimo, da je šlo za teroristično dejanje,« je povedal vodja ruske varnostne službe Aleksander Bortnikov.

Bortnikov je med sestankom, ki ga je vodil ruski predsednik Vladimir Putin, še pojasnil, da je letalo z 224 potniki razpadlo v zraku. Podtaknjena smrtonosna naprava domače izdelave je odjeknila s silo, enako kilogramu in pol eksploziva TNT.

Putin je varnostnim službam naročil, naj se osredotočijo predvsem na iskanje neposredno vpletenih v strmoglavljenje. FSB je za informacije o odgovornih, ki bi privedle do njihove aretacije, že ponudila skoraj 47 milijonov evrov nagrade. Ruski predsednik je zunanje ministrstvo ob tem še pozval, naj vse »naše [tuje] partnerje« pozove k iskanju teroristov, odgovornih za napad.

Reuters je medtem poročal, da naj bi egiptovske oblasti medtem v povezavi s strmoglavljenjem ruskega potniškega letala pridržale 17 ljudi, med njimi tudi zaposlena na letališču Šarm el Šejk. A ruski Itar Tass poroča, da so navedbe Reutersa o aretaciji dveh letaliških uslužbencev napačne.

Egipt sicer ni potrdil, da je za strmoglavljenje odgovorna bomba, kot so danes sporočili, o tem nimajo trdnih dokazov. Zaključke, podobne ruskim, pa so potegnili v Veliki Britaniji in ZDA.

Krepitev ruske vojaške misije v Siriji

Putin je še napovedal, da bodo ruske vojaške sile okrepile zračne napade v Siriji − danes so tako ruska letala bombardirala trdnjavo IS v Raki. Domačim varnostnim silam pa je naročil, naj se osredotočijo na iskanje neposredno vpletenih v strmoglavljenje. »Naša vojaška prizadevanja v Siriji se ne bodo le nadaljevala. Treba jih je okrepiti tako, da bodo teroristi jasno razumeli, da je maščevanje neizogibno,« je po poročanju ruskega spletnega portala RT povedal Putin.

Kot smo že poročali, je bilo na krovu letala 217 potnikov, od tega 214 ruskih potnikov in trije Ukrajinci, ter sedem članov posadke. Na seznamu potnikov je bilo 138 žensk, 62 moških in 17 otrok.

Letalo je ob 5.51 po srednjeevropskem času vzletelo z letališča v letovišču Šarm el Šejk, bilo pa je na poti v Sankt Peterburg − na letališču Pulkovo so ga pričakovali ob 12. uri po lokalnem času. Približno 23 minut po vzletu ciprskim kontrolorjem zračnega prometa ni uspelo vzpostaviti stika z letalom.

Odgovornost za tragedijo je prevzela veja Islamske države v Egiptu.