Severna Koreja privolila v pogovore s Seulom

Do odločitve za srečanje voditeljev Korej je prišlo sredi hitrega zbliževanja obeh držav.

Objavljeno
24. marec 2018 12.24
South Korea Koreas Tensions
Seul – Severna Koreja je danes privolila v pogovore na visoki ravni s Seulom. Ti naj bi potekali prihodnji teden kraju Panmunjon na meji med državama, pogovori diplomatov pa naj bi bili namenjeni pripravi redkega vrha obeh Korej, do katerega naj bi prišlo predvidoma konec aprila, je sporočilo južnokorejsko ministrstvo za združitev.

Južna Koreja je v sredo predlagala pogovore med delegati obeh Korej, na katerih bi razpravljali o morebitnih datumih vrha ter njegovi agendi, Pjongjang pa je danes na predlog pristal. Gre za pomemben korak pri otoplitvi odnosov na Korejskem polotoku, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Obe strani bosta tako v četrtek v Panmunjom odposlali tričlansko delegacijo. Delegacijo Seula bo vodil minister za združitev Čo Mjoung-gjon, Pjongjang pa bo predstavljal vodja Ri Son-gwon. Pogovori bodo potekali v t.i. Hiši miru v Panmunjonu, ki leži na demilitizirani coni med obema Korejama.

Do odločitve za srečanje južnokorejskega predsednika Mun Džae Ina in severnokorejskega voditelja Kim Džong Una je prišlo sredi hitrega zbliževanja obeh Korej po nedavnih zimskih olimpijskih igrah v južnokorejskem Pjongčangu.

Južna Koreja in ZDA sta v torek sicer za prihodnji mesec napovedali skupne vojaške vaje, vendar bodo te skrajšane za en mesec. Vojaške vaje so leta povzročala trenja na Korejskem polotoku, saj jih je Pjongjang ocenjeval kot priprave za invazijo na Sever.

Vrhu obeh Korej bo predvidoma do konca maja sledilo še srečanje med Kim Jong-unom in predsednikom ZDA Donaldom Trumpom.