Severna Koreja Siriji pomagala pri izdelavi kemičnega orožja?

Sirski vladi so menda dobavljali snovi, ki bi jih lahko uporabili pri izdelavi kemičnega orožja, piše v poročilu ZN.

Objavljeno
28. februar 2018 12.51
Be. B., STA
Be. B., STA
Po poročanju ameriškega časnika New York Times v še ne objavljenem poročilu Združenih narodov piše, da je Severna Koreja sirski vladi dobavljala snovi, ki bi jih lahko uporabili pri izdelavi kemičnega orožja. To je menda ugotovila ekipa, ki nadzoruje upoštevanje sankcij ZN proti Severni Koreji.

Dostavljeni materiali so domnevno vključevali različne na kislino odporne dele, med drugim ventile in termometre. Poleg tega domnevajo, da so v sirskih obratih za izdelavo kemičnega orožja in raket opazili severnokorejske tehnike, je zapisano v poročilu.

Morebitni sestavni deli za kemično orožje so menda del najmanj 40 neprijavljenih pošiljk, ki so iz Severne Koreje pripotovale v Sirijo med letoma 2012 in 2017.

Poročilo ZN po poročanju časnika izpostavlja potencialno nevarnost, ki jo predstavlja tovrstno trgovanje med Sirijo in Severno Korejo. Foto: AFP

Severni Korejci sumljivi že od začetka vojne

Vse od začetka sirske državljanske vojne leta 2011 so obstajali sumi, da Severna Koreja dobavlja opremo in znanje v podporo programu kemičnega orožja sirskega predsednika Bašarja al Asada. Sumi niso potihnili niti leta 2013, ko je Sirija podpisala konvencijo o kemičnem orožju in se zavezala predaji celotne zaloge tovrstnega orožja, piše ameriški časnik.

Poročilo po poročanju časnika izpostavlja potencialno nevarnost, ki jo predstavlja tovrstno trgovanje med Sirijo in Severno Korejo. Siriji bi namreč omogočilo ohranitev kemičnega orožja, Severni Koreji pa sredstva za njen jedrski in raketni program.