Severnokorejska raketa je poletela - in padla

Po neuspešni severnokorejski izstrelitvi je v severovzhodni Aziji zavladala nervoza. Bo sledil jedrski poskus?

Objavljeno
16. april 2017 11.28
South Korea Koreas Tensions
Zorana Baković
Zorana Baković
Severna Koreja je v nedeljo kljub vsemu izstrelila baistično raketo iz vojaškega oporišča v bližini vzhodnega mesta Sinpo, vendar ji poskus ni uspel. Projektil je razneslo takoj po tem, ko se je odlepil od izstrelišča, kar sta potrdili tako ameriška kot južnokorejska vojska, še vedno pa se ne ve, za kateri tip rakete je šlo.

Iz Pjongjanga ni bilo besede o izstrelitvi in najbrž tudi ne bo, glede na to, da bi morali priznati neuspeh, ki se nikakor ne sklada s trenutkom, ko je voditelj Kim Džong Un hotel pokazati ZDA, Kitajski in vsem ostalim silam, da o severnokorejskem raketnem programu odloča samo on in da njegove vojske ni mogoče poraziti.

Mesto Sinpo leži kakih 300 kilometrov od Seula, kamor danes prihaja ameriški podpredsednik Mike Pence. Izstrelitev severnokorejske rakete je bila pazljivo načrtovana, da bi Penceu in tudi predsedniku Donaldu Trumpu dokazala, da je vse orožje, predstavljeno na sobotni vojaški paradi v Pjongjangu, tudi dejansko namenjeno vojskovanju.

V čast svečanega praznovanja dneva sonca, 105. rojstnega dneva pokojnega voditelja Kim Il Sunga, so se skozi središče severnokorejske prestolnice zapeljala tovorna vozila, naložena z novimi vrstami raket, vključno z medcelinskimi z dometom več kot 12.000 kilometrov in takšnimi, ki jih je mogoče izstreliti iz podmornice. Na vojaških paradah vedno prikazujejo makete tovrstnega orožja, če posebej takrat, ko se zmogljivi projektili pomikajo mimo ljubljenega vodje, čigar varnost nikoli ne sme biti prepuščena tveganju nesreče. Zato je bila izstrelitev ene izmed teh raket v nedeljo sporočilo, da se za parado skrivajo prave vojaške igrače.

Izstrelitev je bila načrtovana tudi z mislijo na ameriško letalonosilko Carl Vinson, ki se približuje Korejskemu polotoku, kamor bo predvidoma priplula v ponedeljek popoldne. V vmesnem času je pričakovati intenzivno diplomatsko dogajanje v regiji, Kim Džong Un pa ne glede na poslabšanje odnosov med Pjongjangom in Pekingom pričakuje, da bo Kitajska storila vse, kar je v njeni moči, da bi preprečila vojaško posredovanje proti njegovemu režimu.

Ameriškega podpredsednika so z izstrelitvijo severnokorejske rakete seznanili na letalu, s katerim leti proti Južni Koreji in pričakovati je, da bo to prva tema njegovih pogovorov z gostitelji. Toda še vedno ni jasno, kako se bo na novico odzval Trump. Ameriška vojska domneva, da v spodletelem poskusu ni bila izstreljena medcelinska raketa, ki bi lahko poletela do ZDA. Tudi ob lanskem praznovanju dneva sonca je Severna Koreja neuspešno izstrelila raketo srednjega dometa iz serije musudan. Tako kot tokrat, je bilo tudi takrat njeno sporočilo, da se ničesar ne boji, da pa še vedno ni tako samomorilsko razpoložena, da bi ciljala ameriška mesta v trenutku, ko ji nad vratom grozi meč.

Trump ve za raketo, a še molči

Po neuspešni severnokorejski izstrelitvi je v severovzhodni Aziji zavladala nervoza. Še vedno se čaka, ali bo sledil jedrski poskus. Ameriški predsednik Donald Trump in njegovi vojaški svetovalci so bili seznanjeni z nedeljskim neuspelim severnokorejskim preizkusom balistične rakete, je izjavil obrambni minister James Mattis in dodal, da Trump nima
komentarja na dogajanje.

Podpredsednik Mike Pence je medtem obiskal južnokorejsko vojaško oporišče Osan in preko tviterja takoj sporočil, da nameravata s soprogo preživeti veliko noč s tam nameščenimi ameriškimi vojaki. Prenesel jim je Trumpove »tople pozdrave« in položil venec na nacionalnem pokopališču v Seulu, s čimer se je poklonil »Južnim Korejcem, ki so žrtvovali svoja življenja za svobodo«, ko so se skupaj z ameriškimi vojaki bojevali proti Kim Il Sungovi vojski med letoma 1950 in 1953.

»Današnja provokacija s severa je samo še en opomnik na tveganje, s katerim se soočate, ko branite svobodo Južne Koreje in ZDA v tem delu sveta,« je Pence sporočil ameriškim vojakom v vojašnici Jongsan v Seulu. Uradniki iz njegovega spremstva so dodali, da se bodo »Še naprej posvetovali z Republiko Korejo o severnokorejskem razvoju balističnih raket in jedrskega orožja«.

Ameriški državni sekretar Rex Tillerson se je medtem o severnokorejskem raketnem poskusu po telefonu pogovarjal z najvišjim kitajskim diplomatom Yang Jiechinom, ki ima kot član državnega sveta (vladni kabinet) višjo funkcijo od zunanjega ministra. Kitajski mediji niso razkrili podrobnosti o vsebini njunega pogovora.