Sinoda v Vatikanu napoveduje »pastoralni potres«

Udeleženci sinode podpirajo bolj pozitivno stališče do homoseksualnih in zunajzakonskih parov ter ločenih.

Objavljeno
14. oktober 2014 13.03
POPE-VATICAN/
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Vatikan − Vmesno poročilo udeležencev izredne sinode, na kateri več kot 250 škofov in cerkvenih strokovnjakov poskuša premostiti prepad med  življenjsko stvarnostjo družin in parov ter stališči Rimskokatoliške cerkve, obeta bolj pozitivno stališče do »nekonvencionalnih« družin – homoseksualnih parov, zunajzakonskih zvez in ločenih, ki so se znova poročili.

»Homoseksualci imajo darove in vrednost, ki jo lahko ponudijo krščanski skupnosti. Ali smo pripravljeni te ljudi povabiti in jim zagotoviti bratstvo v naših skupnosti?« se sprašujejo v vmesnem poročilu. Kako to sprejeti, »ne da bi v negotovost postavljali doktrine o družini in zakonu«, pa je bo besedah kardinala Petra Erdöja za Cerkev izziv.

Poročilo po navedbah francoske tiskovne agencije AFP sicer navaja, da Cerkev ostaja trdna v zavezi, da so homoseksualnost, zunajzakonski spolni odnosi in ločitev v samem bistvu napačni. A priznava, da je treba premostiti razkol med njenimi nauki in realnostjo sodobnega sveta.  

Udeleženci sinode razpravljajo tudi o drugih kočljivih vprašanjih, med drugim stališčih do umetne oploditve, splava, podpore materam samohranilkam, nasilja in spolnih zlorab v družinah.

AFP še navaja besede strokovnjaka za dogajanje v Vatikanu Johna Thavisa, ki je zapisal, da je vmesno poročilo silovit potresni sunek, ki se sledil mesecem manjših tresljajev. Tokratna sinoda se bo končala v nedeljo, na dokončne zaključke pa bo najverjetneje treba počakati do začetka leta 2016.