Privrženci škotske neodvisnosti prvič v vodstvu

Privrženci škotske neodvisnosti so prvič prehiteli zagovornike kampanje Bolje nam je skupaj.

Objavljeno
08. september 2014 16.26
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Edinburgh − Le dober teden dni pred referendumom o neodvisnosti Škotske so bili zagovorniki samostojnosti deležni velike spodbude − ena zadnjih raziskav javnega mnenja je namreč pokazala, da so prvič prevzeli vodstvo pred nasprotniki ločitve od Združenega kraljestva.

Raziskava, ki jo je za časnik Sunday Times izvedel britanski inštitut YouGov, je pokazala, da škotsko neodvisnost podpira 51 odstotkov vprašanih, nasprotuje pa ji 49 odstotkov. Neodločeni volivci so bili iz nje izvzeti. Čeprav sta dve odstotni točki prednosti znotraj statistične napake, je zasuk v korist zagovornikov neodvisnosti in pobudnikov referenduma, nacionalne stranke škotskega premiera Alexa Salmonda, precejšen, in to tik pred referendumom, razpisanim za 18. september.

Kampanja privržencev skupne države Bolje nam je skupaj je bila namreč po podatkih portala What Scotland thinks, ki zbira vse raziskave javnega mnenja, vse leto v prednosti − še pred mesecem dni je v raziskavi YouGov vodila za 22 odstotkov −, čeprav se je zadnje čase razlika med taboroma vse bolj zmanjševala. Raziskava iste agencije za časnik Times prejšnji torek je na primer pokazala, da unionisti vodijo za le še šest odstotkov.

Nasprotniki neodvisnosti odločneje v boj

Še ena v nedeljo objavljena raziskava, ki so jo naročili v taboru zagovornikov neodvisnosti, pa je pokazala, da so privrženci skupne države še vedno malo v vodstvu. Raziskava agencije Panelbase je zagovornikom neodvisnosti namenila 48 odstotkov glasov, nasprotnikom pa 52. Tudi pri tej raziskavi neodločeni volivci niso bili vključeni.

Tudi vodja kampanje Bolje nam je skupaj Alistair Darling poudarja, da preostale raziskave še vedno kažejo prednost unionistov, a kljub temu opozarja, da je izid le dober teden dni pred referendumom zelo tesen. Po njegovem mnenju zadnje raziskave javnega mnenja kažejo, da se bo bitka za volivce bíla do zadnjega trenutka. »Veselimo se te bitke,« je dejal. »To ne bo bitka za Britanijo, to bo bitka za Škotsko, za škotske otroke in vnuke ter prihodnje generacije. To bitko bomo dobili,« je napovedal.

Nasprotniki škotske neodvisnosti so se že intenzivneje lotili kampanje za ohranitev skupne države. Še ta teden nameravajo objaviti akcijski načrt, ki bo Škotski med drugim podelil več pooblastil ter natančen urnik in postopke za dodatne pristojnosti nad davčno politiko in porabo javnega denarja.