Skrajna skupina Fronta al Nusra obljublja maščevanje

Na muhi tujih sil z ZDA na čelu se niso znašli le pripadniki Islamske države, ampak tudi drugih skrajnih islamističnih skupin.

Objavljeno
28. september 2014 10.35
US-SYRIA-CRISIS-STRIKE
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Damask - Skrajna sirska skupina Fronta al Nusra, ki je povezana z Al Kaido, je države, ki sodelujejo v letalskih napadih na položaje skrajnežev, posvarila pred povračilnimi ukrepi. Kot so v soboto sporočili v posnetku na spletu, napadi predstavljajo »vojno proti islamu«, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Države, ki sodelujejo v napadih, so »zagrešile grozljivo dejanje, ki jih uvršča na seznam tarč džihadistov po vsem svetu«, je v posnetku zatrdil tiskovni predstavnik al Nusre Abu Firas al Suri.

Koalicija držav pod vodstvom ZDA je nedavno napade na položaje skrajne Islamske države (IS) v Iraku razširila na položaje skrajnežev v Siriji. Pri tem Washingtonu pomagajo arabske zaveznice Bahrajn, Jordanija, Katar, Savdska Arabija in Združeni arabski emirati.

V Siriji so letala med drugim obstreljevala tarče v bližini mesta Ain al Arab, znanega tudi kot Kobane, v soboto so bile po navedbah Pentagona med njihovimi tarčami tudi mesto Raka in položaji IS v bližini turške meje. V napadih naj bi bil ubit dolgoleten pomemben član Al Kaide Muhsin al Fadhli.

ZDA želijo skupaj s partnericami onemogočiti delovanje IS, ki je zavzela obsežna območja na severu Iraka in v Siriji. Skupina je tudi umorila dva ameriška novinarja in britanskega humanitarnega delavca. Njena ofenziva je pognala v beg na tisoče ljudi.

Za razliko od napadov v Siriji v Iraku ameriškim letalom stojijo ob strani tudi letala Francije in Velike Britanije. Sodelovanje v operaciji so potrdile tudi Belgija, Danska in Nizozemska, še piše STA.