»Skrivnostni« severnokorejski vlak zapustil Kitajsko

Še vedno ni znano, ali se je na obisk v Peking pripeljal severnokorejski šef države Kim Džong Un.

Objavljeno
27. marec 2018 13.07
SKOREA-CHINA-NKOREA-DIPLOMACY-POLITICS
Ka. M., STA
Ka. M., STA

Peking – Severnokorejski vlak, ki je včeraj sprožil številna ugibanja, saj se je z njim na Kitajsko pripeljal visoki predstavnik Severne Koreje, je danes zapustil železniško postajo v Pekingu, sklicujoč se na podatke japonske tiskovne agencije Kyodo navaja AFP. Tuji mediji ugibajo, ali se je na Kitajsko pripeljal sam severnokorejski voditelj Kim Džong Un.

Japonska medijska hiša NNN je objavila posnetek zelenega vagona z rumeno vodoravno črto. V takem vagonu leta 2011 v Peking pripeljal oče sedanjega severnokorejskega voditelja Kim Džong Il, ki se je bal letenja. Tudi sicer so bili obiski Kim Džong Ila na Kitajskem vedno potrjeni šele po njegovem odhodu, piše britanski BBC.

Kitajska ugibanj o obisku Kim Džong Una še vedno ni komentirala. Tiskovna predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva Hua Chunying je dejala, da »zaenkrat ni nobenih informacij, jih pa bodo objavili pravočasno«.

Tiskovna agencija Kyodo je sicer včeraj poročala, da so severnokorejski vlak ob prečkanju kitajske meje počastili s častno stražo. Govorice o obisku Kim Džong Una je spodbudila tudi informacija, da so bile o obisku seznanjene zgolj tri osebe, navaja nemška tiskovna agencija dpa.