Smog povzroča težave od Kitajske in Indije do Bosne in Italije

Onesnažen zrak te dni povzroča preglavice in zdravstvene težave marsikje po svetu.

Objavljeno
24. december 2015 11.36
CHINA-POLLUTION/
Ma. Ja., STA
Ma. Ja., STA

Peking, New Delhi, Rim, Sarajevo − Smog te dni povzroča preglavice in zdravstvene težave marsikje po svetu. O težavah poročajo s Kitajske, iz Indije, Italije in Bosne in Hercegovine.

Kitajska mesta zaradi smoga razglašajo rdeči alarm

Obsežne dele Kitajske je prekril že četrti oblak močno onesnaženega zraka ta mesec. Več mest je zato zaradi smoga danes razglasilo rdeči alarm, piše Slovenska tiskovna agencija.

Najvišjo stopnjo onesnaženosti na štiristopenjski lestvici so razglasili v pristaniškem mestu Tianjin in manjših okoliških mest Puyang, Xinxiang, Dezhou, Handan, Xintai, Langfang, Hengshui, Xinji in Anyang, so sporočili s kitajskega ministrstva za okolje. Na seznamu 30 mest s »hudim onesnaženjem« je poleg naštetih tudi Peking, v še 20 mestih pa je zrak »močno onesnažen«, piše STA.

Na Kitajskem so rdeči alarm zaradi smoga prvič razglasili v začetku meseca, in sicer v Pekingu. Drugi rdeči alarm v kitajskem glavnem mestu, ki so ga razglasili prejšnji petek, so preklicali v torek ponoči. Ministrstvo za okolje je takrat sporočilo, da se kakovost zraka v prestolnici počasi izboljšuje, piše STA.

Onesnažen zrak je vir jeze prebivalstva Kitajske, ki je v zadnjih desetletjih gospodarsko rasla, a za ceno hudega škodovanja okolju, dodaja STA. Onesnaženosti pripisujejo krivdo za več sto tisoč smrti letno. Kitajska je po ocenah leta 2013 izpustila skoraj dvakrat več ogljikovega dioksida kot ZDA oziroma približno dvainpolkrat več kot celotna Evropska unija.

Smog v Indiji dosega rekordne vrednosti

Nevaren smog se medtem širi tudi v indijskem glavnem mestu New Delhi, kjer dosega nove rekordne vrednosti - sreda je bila tako dan z najbolj onesnaženim zrakom letos, piše STA.

Vse merilne postaje v 17-milijonskem mestu so pokazale zelo slabe vrednosti. S pristojnega indijskega ministrstva so sporočili, da bodo danes koncentracije drobnih trdih delcev PM2,5, ki prodrejo globoko v pljuča, v več mestih dosegle vrednosti med 400 in 500 mikrogramov na kubični meter. Meja, ki ne ogroža zdravja, je 25 mikrogramov. Mestne oblasti bodo zato v petek sprejele ukrepe za izboljšanje zrak, piše STA.

New Delhi sicer sodi med mesta z najbolj onesnaženim zrakom na svetu, velikokrat pa je onesnaženost višja od tiste v Pekingu. K onesnaženosti prispevajo domača ognjišča, ogrevanje, odprto kurjenje odpadkov in naraščajoče število avtomobilov, motorjev in tovornjakov v prometu, še piše STA.

V Milanu bodo zaradi smoga omejili promet

Tudi v Italiji se soočajo z visokimi vrednostmi smoga, dodaja STA.

Že ta teden so mestne oblasti v sredo uvedle tako imenovano »anti-smog vozovnico«, s katero so lahko Milančani za 1,5 evra ves dan uporabljali javna prevozna sredstva. Poleg tega bodo v Milanu prihodnji teden za tri dni omejili dnevni promet. V 1,3-milijonskem mestu bo tako od ponedeljka do srede med 10. in 16. uro po lokalnem času prepovedana vožnja z avtomobili, motorji in motornimi kolesi, piše STA.

Vrednosti smoga so se v zadnjih tednih močno povzpele zaradi pomanjkanja padavin. Oblasti lombardijske regije so zaradi onesnaženosti zraka pozvale k odpovedi tradicionalnih novoletnih ognjemetov.

Raven onesnaženosti s smogom je visoka tudi v Rimu. Tamkajšnje mestne oblasti sicer upajo, da se bodo vrednosti trdih delcev v zraku v času šolskih počitnic znižale, dodaja STA. V Rimu bo vožnja z avtomobili, motorji in motornimi kolesi prepovedana v ponedeljek in torek med 10. in 16. uro.

Zaradi onesnaženosti zraka v Sarajevu zaprli šole

Že včeraj pa so sarajevske oblasti zaradi vse večje onesnaženosti zraka, ki ogroža zdravje ljudi, odpovedale pouk na vseh osnovnih in srednjih šolah v glavnem mestu Bosne in Hercegovine.

Foto: Dado Ruvic/Reuters Pictures

»Razlog za odpoved pouka je podatek, da je povečana onesnaženost zraka v daljšem obdobju, po nekaterih podatkih najdaljšem v zadnjih desetletjih, povzročila zdravstvene težave velikemu številu otrok, kar se s tem ukrepom poskuša stabilizirati,« so po navedbah STA zapisali v sporočilu vlade sarajevskega kantona.

Minister kantona za izobraževanje Elvir Kazazović je potrdil, da bo odpoved pouka trajala, dokler se onesnaženje ne zmanjša oziroma dokler se vremenske razmere ne spremenijo. Kazazović je sicer lokalnim medijem povedal, da onesnaženje ni tako hudo, da bi zahtevalo odpoved pouka, a da so se za ta ukrep odločili zaradi pritiska staršev.

Prejšnji teden so podatki z nekaterih merilnih postaj v Sarajevu pokazali zaskrbljujoče povečanje koncentracije škodljivih prašnih delcev. V glavnem mestu BiH so tako izmerili več kot 300 mikrogramov trdih delcev na kubični meter, medtem ko v Sarajevu sicer velja uredba o kakovosti zraka, po kateri je sprejemljiva koncentracija trdih delcev 40 mikrogramov na kubični meter. V EU je ta meja začrtana pri 25 mikrogramih.

Onesnaženost zraka v Sarajevu predvsem v zimskem času je posledica nekvalitetnih goriv in velikega števila starih avtomobilov, ki ne izpolnjujejo minimalnih okoljskih standardov, še dodaja STA.