Smrtonosni bombi v Bejrutu, številni mrtvi

V dveh samomorilskih napadih je umrlo najmanj 41 ljudi, več kot 180 je ranjenih. Odgovornost je prevzela Islamska država.

Objavljeno
12. november 2015 19.29
SYRIA-CRISIS/HEZBOLLAH-BLAST
Š. P., Delo.si; STA
Š. P., Delo.si; STA

Bejrut - Libanonsko prestolnico sta danes pretresla dva samomorilska napada, v katerih je bilo po dosedanjih podatkih ubitih najmanj 37 ljudi, ranjenih pa več kot 180.

Kot je sporočila IS, so se razstrelili "vojaki kalifata" na motorju. Počakali so, da so se na prizorišču zbrali šiiti oziroma "odpadniki", nakar se je eden od "vitezov mučeništva" sredi množice razstrelil. Trditev IS sicer ni mogoče neodvisno preveriti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Do eksplozij je prišlo v predmestju Burj el- Barajneh, ki velja za trdnjavo islamističnega šiitskega gibanja Hezbolah. Poleg smrtnih žrtev je nastala velika gmotna škoda. Na prizorišču so po poročanju AFP našli truplo tretjega napadalca, ki pa mu ni uspelo sprožiti razstreliva.

Lokalni mediji poročajo, da sta eksploziji povzročila samomorilska napadalca.

Varnostne razmere in sektaške napetosti v Libanonu so se od izbruha vojne v sosednji Siriji močno zaostrile. Jug Bejruta je v preteklosti že bil tarča napadov sunitskih skrajnežev. Hezbolah je namreč pomemben zaveznik režima sirskega predsednika Bašarja al Asada, medtem ko libanonski suniti podpirajo sirsko opozicijo.

Poleg samih Libanoncev so napade v Libanonu v zadnjih letih zato okrepile sirske uporniške skupine, tudi teroristične, vključno z Islamsko državo, piše BBC.