Smrtonosni rop v filipinskem kazinu 

V kaosu, ki ga je sprožil oboroženi ropar, je umrlo najmanj 36 ljudi. Storilec si je sodil sam. 

Objavljeno
02. junij 2017 07.46
PHILIPPINES-RESORT/
Andrej Miholič
Andrej Miholič

Okoli druge ure zjutraj po filipinskem času je v igralnico Resorts World Manila v filipinski prestolnici vstopil z avtomatsko puško oborožen moški. Začel je streljati, pri čemer je bil, kot kaže, njegov namen predvsem prestrašiti obiskovalce, saj ni zadel nikogar, nato pa je z vnetljivo tekočino polil nekaj igralniških miz in jih zažgal. V kazinu, ki stoji blizu manilskega mednarodnega letališča, je izbruhnil kaos, ki je po zadnjih podatkih zahteval na desetine žrtev.

Filipinska policija se je takoj po streljanju podala v lov za storilcem, ki se je zatekel v bližnji hotel. Šele pet ur po začetku incidenta so ga našli mrtvega v eni izmed hotelskih sob. Po njihovih navedbah se je ulegel v posteljo, se pokril z debelo odejo, polil z bencinom in zažgal. Nato se je menda še ustrelil.

Čeprav so oblasti sprva trdile, da v incidentu ni izgubil življenja nihče drug, se je ob pregledu igralniškega kompleksa kmalu izkazalo, da je žrtev veliko. Po zadnjih podatkih je v požaru in paniki, ki je sledila napadu, umrlo najmanj 36 ljudi, za vse je bila usodna zadušitev z dimom, na njihovih truplih niso našli strelnih ran. Poškodovanih je več kot 70 ljudi. 

Filipinske oblasti so sprva domnevale, da je napad moškega (po nekaterih podatkih je bil ta tujec) teroristični incident, povezan s spopadi z islamskimi skrajneži v južnem mestu Marawi, ki so v zadnjih dneh zahtevali več kot sto življenj, vendar so pozneje sporočile, da je šlo najverjetneje za poskus ropa. Storilec je namreč, potem ko je zanetil ogenj, napolnil svoj nahrbtnik z igralnimi žetoni, vrednimi več sto tisoč dolarjev, ki pa ga je med begom pustil za seboj.