Socialisti se poslavljajo, na čelo Venezuele konservativna opozicija

Gre za hud udarec stranki in »socialistični revoluciji 21. stoletja«, ki jo je začel Madurov predhodnik Hugo Chavez.

Objavljeno
07. december 2015 11.22
VENEZUELA-ELECTION/
Mo. B.
Mo. B.

Caracas – Po šestnajsti letih na oblasti so venezuelski volivci socialistični stranki Nicolása Madure obrnili hrbet. Nedeljske volitve so konservativni opoziciji prinesle večino v 167-članskem parlamentu. Socialistično stranko so z oblasti odnesle tudi vse slabše gospodarske razmere in vse višja stopnja kriminala.

Ognjemeti in slavje so le nekaj po polnoči pospremili razglasitev delnih volilnih rezultatov. Volivci – volitev se je udeležilo kar 74 odstotkov upravičencev – so opozicijski koaliciji Omizje za demokratično enotnost (MUD) namenili vsaj 99 sedež, po nekaterih ocenah jih bo ta na koncu osvojila več kot 111. Če bo komisija potrdila napovedi, bo nekdanja opozicija, med drugim, lahko odločala o ustavi, sprejela amnestijo za politične zapornike, z visokih položajev pa odstavila posameznike, imenovane med dosedanjo vlado, poroča spletni portal Venezuelan Analysis. »Venezuela si je želela spremembe in danes so se te spremembe začele,« je sporočil vodja koalicije MUD Jesus Torrealba.

Med množico, ki je bučno proslavljala v upanju, da bo opozicija izpolnila obljubljeno in državo postavila na noge, je bil tudi 28-letni varnostnik Rodrigo Duran. Za Reuters je povedal, da je kot nekdaj ponosni Chávist, tokrat volil drugače: »Kako naj nadaljujem, ko pa s svojo plačo ne morem nahraniti otrok? Zavajali so nas.«

Prav naraščajoča inflacija in krčenje gospodarstva (samo letos naj bi se po napovedih IMF skrčilo za 10 odstotkov), s tem pa tudi pomanjkanje osnovnih dobrin, od hrane pa do toaletnega papirja in kozmetike, so socialistično stranko stali položaja. Dodaten udarec državi, ki naj bi imela največje zaloge nafte na svetu, te pa predstavljajo okoli 95 odstotkov prihodkov od izvoza, je letos zadala tudi vse nižja cena črnega zlata. V petek, le dva dneva pred volitvam, je cena za sodček padla na rekordno nizkih 34,05 dolarja. Lansko leto bi taisti sod prodali za nekaj več kot 100 dolarjev. A države ne pesti le revščina, skupaj z njo narašča tudi stopnja kriminala. Po podatkih Združenih narodov, ki jih navaja AFP, je Venezuela z 62 umori na 100.000 prebivalcev druga najbolj nevarna država za Hondurasom.

Navkljub črni statistiki in slabim gospodarskim napovedim se Maduro in njegova stranka, ki tudi po volitvah v številnih občinah in mestih ohranja oblast in s tem vpliv v državi, ne nameravajo predati. »Danes smo izgubili bitko, zdaj se začenja boj za socializem. Smo strokovnjaki, ko je treba začeti znova, prihajamo z ulice in smo ljudje, ki znamo s težavami,« je kmalu po volitvah sporočil Maduro in kljub predvolilnim napovedim, da se položaju za nobeno ceno ne bo odrekel, vendarle priznal poraz.

Zatrdil je, da »socialistične revolucije 21. stoletja«, ki jo je začel njegov karizmatični predhodnik Hugo Chávez, ni konec, medtem pa se nekateri analitiki že sprašujejo, ali poraz levice v Venezueli in pred tem v Argentini nemara ni napoved zasuka latinskoameriških držav v desno, piše AFP.

Da socialistična revolucija ni končana, je prepričan tudi kubanski predsednik Raul Castro, ki je po porazu Maduru čestital za »neverjetno bitko«. »Prepričan sem, da bo bolivarska revolucija beležila nove zmage,« je zapisal. Drugačno pa je bilo sporočilo iz Evropske unije.  Zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini je opoziciji čestitala za zmago, vse strani pa pozvala k sodelovanju: »Volivci so oddali glas za spremembe.«