Sodelavka NSA obtožena razkrivanja tajnih podatkov

Ameriška vlada maši luknje, skozi katere v javnost odtekajo zaupni podatki.

Objavljeno
06. junij 2017 09.22
Sebastijan Kopušar, New York
Sebastijan Kopušar, New York

Bela hiša se mesece pritožuje, da je žrtev nenehnega curljanja zaupnih vladnih podatkov v javnost, v soboto pa je dobila svojo prvo aretacijo. Sodelavka obveščevalne agencije NSA je obtožena, da je medijem razkrila zaupno poročilo o ruskem vmešavanju v ameriške predsedniške volitve.

Trumpova vojna proti puščanju vladnih podatkov je prvo tarčo našla v 25-letni Reality Winner, pogodbeni sodelavki nacionalne varnostne agencije (NSA). Pravosodno ministrstvo jo je včeraj obtožilo, da je medijem izdala zaupne podatke, kako naj bi ruski spletni napadalci − menda je šlo za rusko vojaško obveščevalno službo GRU − tik pred volitvami vdrli v podjetje, ki izdeluje programsko opremo za volitve, nato pa s pridobljenimi podatki poskušali okužiti še računalnike več kot sto lokalnih uradnikov, zadolženih za izvedbo volitev. Winnerjeva, ki je od februarja delala za vladno agencijo v Georgii, je domnevno 9. maja natisnila zaupno poročilo o tem in ga poslala »spletni medijski organizaciji«.

Slednja je menda Intercept, medij, ki ga je ustanovil spletni milijarder Pierre Omidyar in ki ga urejajo znani preiskovalni novinarji Betsy Reed, Jeremy Scahill in Glenn Greenwald, veliko pozornosti pa namenja delu obveščevalnih agencij in njihovim posegom v zasebnost posameznikov. Povezave ni uradno nihče potrdil, toda Intercept je maja objavil serijo dokumentov NSA, hkrati pa niso zanikali poročanja, da so medij, ki ga omenja pravosodno ministrstvo. V sporočilu za javnost so zapisali le, da je bil vir anonimen in zato, navajajo, »ne poznamo njegove identitete«.

Namestnik pravosodnega ministra Rod Rosenstein je sporočil, da »razkrivanje vladnih dokumentov ogroža nacionalno varnost in spodkopava zaupanje javnosti v vlado. Ljudje, ki so prisegli, da bodo varovali zaupne podatke, pa morajo prevzeti odgovornost, ko prekršijo prisego.«

Winnerjevi so prišli na sled, ko je novinar pri enem od sodelavcev obveščevalnih služb hotel dobiti mnenje o zaupnem dokumentu, ta pa je obvestil nadrejene. Preiskava je hitro pokazala, da je dokument v zadnjem času natisnilo šest oseb, med njimi Winnerjeva, samo na njenem računalniku pa so našli sledove e-poštnega stika z medijsko organizacijo.

Po trditvah FBI je osumljenka dejanje že priznala. Obtožili so je kršitev po zakonu o vohunskih dejavnosti, zaradi česar ji v primeru obsodbe grozi do deset let ječe.