Sodišče odločilo, da Peking nima pravice do otokov v Južnokitajskem morju

Iz Pekinga so sporočili, da Kitajska niti ne sprejema niti ne priznava sklepov sodišča.

Objavljeno
12. julij 2016 13.47
South China Sea
Ma. Ja.
Ma. Ja.

Haag − Stalno arbitražno sodišče (PCA) v Haagu je v primeru ozemeljskega spora med Kitajsko in Filipini v Južnokitajskem morju odločilo proti Pekingu. Sodišče je namreč ugotovilo, da Kitajska nima zgodovinske pravice do otokov v Južnokitajskem morju.

Kitajska nima pravne podlage za trditve o zgodovinski pravici do otokov v Južnokitajskem morju, začrtanih s tako imenovano linijo devetih črtic, je odločilo sodišče. Poleg tega je Kitajska po oceni sodišča z gradnjo umetnih otokov, s preprečevanjem dejavnosti filipinskih ribiških ladij in ladij za raziskovanje morskega dna ter s tem, ko je kitajskim ribiškim ladjam omogočala ribolov v spornih vodah, kršila suverene pravice Filipinov v ekskluzivni gospodarski coni.

V Pekingu so se na odločitev haaškega sodišča že odzvali. Kot so sporočili po navedbah agencije Xinhua, Kitajska niti ne sprejema niti ne priznava sklepov sodišča. Že pred tem je vodstvo v Pekingu napovedalo, da ne bo sprejelo rezultata arbitraže, ne glede na to, kakšen bo. Opozorili so tudi, da bo razsodba okrepila napetosti med državama.

Odzvali so se tudi v Manili, kjer so izrazili zadovoljstvo nad sklepom sodišča in spoštovanje do »prelomne odločitve«, hkrati pa pozvali k zadržanosti in treznosti.

Kaj zdaj?

Vojaški strokovnjaki opozarjajo, da je treba biti po razglasitvi odločitve sodišča pripravljen na vse scenarije, je pred dnevi zapisala Delova novinarka in odlična poznavalka razmer na območju Zorana Baković. Kitajska je večkrat ponovila, da si želi mir nad Južnokitajskim morjem, vendar je treba hkrati resno upoštevati njeno pripravljenost na oborožene spopade, je dodala.

»Dejansko obstajajo samo trije možni odzivi Pekinga na arbitražno razsodbo. Najmanj verjetno je, da Kitajska ne bo storila nič in bo potihoma sprejela razsodbo. Najbolj verjetno pa je, da bo azijska sila v Južnokitajskem morju razglasila zračno-obrambno identifikacijsko območje. Prav tako je možno, da bo vodstvo v Pekingu povečalo število vojaških patrulj v Južnokitajskem morju in celo sprožilo odločnejšo akcijo, s katero bi fizično potrdilo svojo prevlado nad nanosi proda Scarborough. S tem bi se odprle številne vojne opcije in prav nobena od njih ne bi bila dobra za celotno območje, pa tudi ne za ves svet,« je še zapisala.