Jutri nadaljevanje branja sodbe Pistoriusu

Južnoafriški paraolimpijec Oscar Pistorius ni kriv za naklepni umor svojega dekleta Reeve Steenkamp.

Objavljeno
11. september 2014 14.54
South Africa Pistorius Trial
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Pretoria − Južnoafriški paraolimpijec Oscar Pistorius ni kriv za naklepni umor svojega dekleta Reeve Steenkamp, je ob današnjem izreku sodbe sporočila sodnica Thokozile Masipa. Kot je dejala, tožilstvo namreč ni dokazalo, da je obtoženec usodne noči 14. februarja 2013, ko je umrla 30-letna južnoafriška manekenka, streljal namerno. Sodnica je Pistoriusa oprostila tudi obtožb za nenaklepni umor. V obrazložitvi odločitve je pojasnila, da obtoženec tisto noč ni mogel predvideti, da bo ubil kogar koli, kaj šele svoje dekle, saj je domneval, da spi v spalnici.

Ker je sodišče za danes zaključilo z delom, se bo branje sodbe nadaljevalo jutri ob 9.30. Mnogi pričakujejo, da bo sodnica takrat izrekla končno odločitev. Pistoriusa lahko namreč še vedno spozna za krivega uboja iz malomarnosti. To možnost je danes že nakazala z oceno, da je obtoženec ravnal malomarno, ko je začel streljati, saj je imel dovolj časa, da bi razmislil in sprejel razumno odločitev. Sodnica je danes tudi dejala, da je Pistorius v času tragedije ravnal nezakonito, po njeni oceni pa v tistem trenutku ni trpel za psihično motnjo in je dobro vedel, kaj je prav in kaj je narobe.

Pistorius je na sojenju sicer priznal, da je usodno noč na svojem domu v Pretoriji v vrata, ki so vodila v kopalnico in za katerimi je bila Steenkampova, izstrelil štiri devetmilimetrske naboje, zaradi katerih je njegovo dekle tudi umrlo, a dejal, da je mislil, da se za vrati skriva vlomilec. Tožilstvo je po drugi strani trdilo, da je manekenko namerno ubil po glasnem prepiru, ki so ga slišali tudi sosedje.

Sodnica je Pistoriusa danes opisala kot slabo pričo, ki si izmika odgovorom, a dodala, da to ne dokazuje njegove krivde. Ocenila je tudi, da primer temelji na posrednih dokazih, in izrazila dvom o  besedah prič. Izločila je tudi telefonska sporočila, ki sta si jih pošiljala Pistorius in Steenkampova, in ovrgla dokaze obrambe, ki je trdila, da preiskovalci niso primerno obravnavali prizorišča zločina.

Sojenje 27-letnemu južnoafriškemu paraolimpijcu, ki je zaslovel kot tekač s protezami na poletnih olimpijskih igrah v Londonu leta 2012, se je začelo 3. marca letos. Na njem je nastopilo skoraj 40 prič.