CNN: Spor med arabskimi državami so menda zakuhali ruski hekerji

Lažno zgodbo so si domnevno izmislili ruski hekerji, ni pa še jasno, ali gre za samostojne kriminalce ali delo po navodilu Kremlja.

Objavljeno
07. junij 2017 09.16
Š. J., STA
Š. J., STA
Washington − Ameriška televizija CNN navaja besede katarskih vladnih predstavnikov, ki potrjujejo skupno preiskavo katarske in ameriške policije vdora v sistem katarske državne tiskovne agencije in objavo novice, ki je prispevala k sporu med Katarjem in arabskimi državami. Krivi so menda ruski hekerji.

Katarska agencija je maja citirala emirja Tamima bin Hamada al Tanija, ki se je zelo lepo izražal o Izraelu in Iranu ter se spraševal, ali bo ameriški predsednik Donald Trump še dolgo časa na položaju. Po mnenju FBI in katarske policije gre za lažno zgodbo, ki so si jo izmislili ruski hekerji, ni pa še povsem jasno, ali gre za samostojne kriminalce ali delo po navodilu Kremlja.

Domnevni motiv je bil zakuhati spor med ameriškimi zavezniki v Zalivu in v tem primeru je naklep lepo uspel tudi po Trumpovi zaslugi. Tako se vsaj sam hvali po twitterju. V torek je tvital, da je med obiskom Saudske Arabije sprožil akcijo gostiteljice, Združenih arabskih emiratov, Bahreina in Egipta proti Katarju zaradi domnevne podpore terorizmu. Ni jasno, ali je kdo Trumpu prej povedal, da imajo ZDA v Katarju veliko vojaško bazo z 10.000 vojaki in letališče, s katerega izvajajo operacije nad Irakom, Sirijo in Afganistanom.

Omenjene države so v ponedeljek prekinile diplomatske stike s Katarjem, ki bi se lahko soočil s pomanjkanjem hrane, saj je ta večinoma prihajala prek kopenske meje s Saudsko Arabijo, ki je zdaj zaprta. Trump je s svojimi tviti podprl zamisel, da Katar financira teroristične organizacije, in se s tem postavil na stran držav, ki so prekinile diplomatske stike s Katarjem.

To je ujelo na krivi nogi tako State Department kot tudi Pentagon, ki je v torek izrazil veliko hvaležnost Katarju za vso podporo ameriški vojski. Državni sekretar ZDA Rex Tillerson je države pozval, naj uredijo spore, ni pa se postavljal na nobeno stran. Ameriški diplomatski aparat se ni nameraval postaviti na nobeno stran, Trump pa ga je zdaj potisnil v godljo, ki bo veliko večja, če se sosede Katarja morda v prihodnje odločijo za vojaško ukrepanje.

Trump je v Saudski Arabiji sklenil posel za prodajo orožja v vrednosti 110 milijard dolarjev, Saudijci pa so v njegovem hotelu v Washingtonu od oktobra lani do marca letos porabili 270.000 dolarjev.

Rusija sita obtožb

Moskva je danes zanikala domneve, da so ruski hekerji vpleteni v spor med Katarjem in arabskimi državami. »Počasi smo siti, da se moramo odzivati na neresnične banalnosti,« je dejal kremeljski kibernetski svetovalec Andrej Krucki.

»Karkoli se zgodi, so hekerji. Je stara trditev in tako kot vedno ni dokazov in zaključke se je sprejelo, preden se je sploh preiskalo incident,« je dodal.