Število mrtvih med venezuelskimi protestniki vztrajno narašča

V šest tednov trajajočih nemirih v Venezueli je bilo do zdaj ubitih 42 ljudi. Nazadnje tudi 17-letni fant.

Objavljeno
17. maj 2017 16.46
VENEZUELA-POLITICS/
Mo. B., STA
Mo. B., STA

Protesti proti venezuelskemu predsedniku Nicolásu Maduru so terjali nove žrtve. Tožilstvo je danes sporočilo, da so bili med protivladnimi protesti s strelnim orožjem ubiti trije ljudje, med njimi 17-letni fant. O krizi v Venezueli bo danes razpravljal varnostni svet ZN, poroča Slovenska tiskovna agencija.

V šest tednov trajajočih nemirih v Venezueli je bilo do zdaj ubitih 42 ljudi. Število žrtev je tako skoraj doseglo število ubitih med protivladnimi protesti pred tremi leti, med katerimi je življenje izgubilo 43 ljudi.

Tožilstvo je sporočilo, da je bil 17-letni fant v ponedeljek ustreljen v glavo med protesti v mestu Pedraza, za poškodbami pa je umrl v torek v bolnišnici. 31-letnik in 33-letnik sta bila ustreljena med protesti v mestih San Antonio in Tachira.

O razmerah v Venezueli bo danes razpravljal varnostni svet ZN, so sporočili diplomati v New Yorku. Sklic seje za zaprtimi vrati so zahtevale ZDA.

Tokratni protesti so izbruhnili v začetku aprila. Opozicija socialističnemu predsedniku očita, da želi še okrepiti svojo oblast. Vlada in opozicija se medsebojno obtožujeta, da na proteste pošiljata oborožene skupine, ki spodbujajo nasilje.

Venezuela je od leta 2014 v hudi krizi, ljudem pa primanjkuje celo hrane. Maduro trdi, da gre pri protestih za zaroto po naročilu ZDA, vendar pa ankete kažejo, da si njegovega odhoda želi kar 70 odstotkov prebivalcev države. To bi se brez vojske težko zgodilo, obrambni minister in general Vladimir Padrino López pa je Maduru obljubil brezpogojno podporo.