Stopnjevanje filipinske vojne proti drogam

V policijskih akcijah je v dveh dneh umrlo 58 domnevnih narkomanov, več kot 170 oseb je pridržanih.

Objavljeno
17. avgust 2017 14.34
Philippines Duterte
Ka. M.
Ka. M.

Manila − Vse kaže, da filipinski predsednik Rodrigo Duterte stopnjuje svojo vojno proti drogam. V nočeh na sredo in četrtek je bilo ubitih kar 58 ljudi, ki so domnevno imeli opraviti z drogo. Policisti so v noči na sredo v prestolnici Manila ubili 26 oseb, 32 pa jih je v spopadih s policijo umrlo naslednjo noč v provinci Bulacan. Skupno je bilo v dveh dneh aretiranih več kot 170 oseb, poroča Reuters.

                                                                      Bulacan, Filipini.

Filipinski predsednik, ki je že neštetokrat izjavil, da si preprodajalci in uživalci drog ne zaslužijo nič drugega kot smrt, je dogajanje komentiral: »Ubijmo jih vsak dan 32, mogoče lahko zmanjšamo to, kar pesti to državo.« Prepričan, da sta njegova vojna proti drogam in način, kako je implementirana, povsem primerna, je že obljubil zaščito policistov, ki domnevne narkomane ubijejo v sumljivih okoliščinah. 

Boj je napovedal tudi človekoljubnim organizacijam. Aktivistom, ki opozarjajo na neustreznost načina preganjanja filipinskih narkomanov in grobe kršitve človekovih pravic, je filipinski predsednik zagrozil celo s smrtjo, če bodo njihova dejanja neskladna z zakonom. Prav tako je napovedal, da bodo o njihovi usodi zaradi domnevne zarote v prihodnje odločala filipinska sodišča.

Rodrigo Duterte, jasen v svojih ostrih stališčih glede »filipinskega problema«, drog. Foto: Aaron Favila/AFP

Obsežne operacije tega tedna pa niso bile osredotočene zgolj na preganjanje narkomanov, pač pa tudi drugih kriminalcev, med njimi roparjev, pri katerih pa da obstaja velika možnost, da so ravno tako pod vplivom drog, je povedal polkovnik Erwin Margarejo, tiskovni predstavnik manilske policije.

Kot navaja Reuters, neodvisnih statistik o številu ubitih v Dutertejevi vojni proti drogam ni, ocene pa kažejo, da je od julija lani, ko je Duterte prevzel oblast, umrlo več kot 3000 ljudi. Filipinske oblasti pa ne bijejo zgolj bitk proti narkomanom, temveč tudi proti skrajnim islamistom. V regiji Mindanao na jugu države še vedno veljajo izredne razmere.