Stopnjevanje nasilja nad ljudstvom Rohingja

Novi val nasilja med oboroženo skupino in vojsko Burme je zahteval več kot sto življenj, tisoči so na begu.

Objavljeno
28. avgust 2017 15.38
MYANMAR-BANGLADESH-UNREST-ROHINGYA
Ka. M.
Ka. M.

Minuli konec tedna se je stopnjevalo nasilje v regiji Rahine na zahodu Burme. Spopadi so se vneli med pripadniki oborožene skupine Arakan Roghingya Salvation Army (ARSA) in burmansko vojsko po tem, ko je v petek ARSA izvedla napad na trideset policijskih postaj. Vojaki so streljali tako na oborožene upornike kot tudi na civiliste, pripadnike v Burmi preganjane muslimanske manjšine Rohingja.

Pripadniki skupine ARSA so sicer slabo oboroženi, po večini se borijo z doma izdelanim orožjem. Burmanske oblasti pa so skupino razglasile za teroristično, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Sicer je v regiji od oktobra, ko je oborožena skupina upornikov izvedla podoben napad na policiste, navzočih več tisoč vojakov. Spopadi so konec tedna zahtevali več kot sto življenj, vojaki so požigali domove, mošeje in verske šole madrase. Poboji, posilstva in druge oblike nasilja so, kot poročajo tudi mediji in človekoljubne organizacije, zadnjih nekaj let stalnica v življenju pripadnikov preganjanega ljudstva.

Preganjano ljudstvo

V regiji Rahine, ki velja za najrevnejšo regijo države, živi več kot milijon pripadnikov ljudstva Rohingja, za katere uradne burmanske oblasti trdijo, da so nelegalni priseljenci iz Bangladeša. Odrekajo jim državljanske pravice, prav tako močno omejujejo njihove možnosti za delo in potovanja.

Več tisoč pripadnikov Roghingjcev je poskušalo pred nasiljem zbežati v sosednji Bangladeš. Medtem ko so bangladeški organi pregona mnoge poslali nazaj, se je od petka iz Burme uspelo prebiti več kot tri tisoč ljudem. Bangladeš sicer gosti več sto tisoč beguncev, mnogi od njih pa so pred preganjanjem iz Burme zbežali tudi v druge države Jugovzhodne Azije.

Bangladeški vojak je skupini prebežnikov preprečil vstop v državo . Foto: Mohammad Ponir Hossain/AFP

Dogajanje v regiji Rakhine je ostro obsodil papež Frančišek in napovedal, da bo konec novembra in v začetku decembra obiskal Burmo in Bangladeš, poroča Reuters. Dogajanje v Burmi spremljajo tudi Združeni narodi, a preiskave na vsakem koraku ovira vlada Aung San Su Či, ki zanika, da bi imel konflikt razsežnosti etničnega čiščenja.