Streljanje v iranskem parlamentu in mavzoleju ajatole Homeinija

V dveh napadih je umrlo 12 ljudi, več kot 30 je ranjenih. Iranski predsednik je pozval k globalni enotnosti.

Objavljeno
07. junij 2017 10.59
Mo. B., D. S.
Mo. B., D. S.

Teheran – Iz središča Teherana so danes poročali o dveh napadih – prvi se je zgodil v zgradbi parlamenta, drugi v nekaj kilometrov oddaljenemu mavzoleju ajatole Homeinija, v katerih je bilo po zadnjih podatkih ubiti 12 ljudi, vsaj 33 je ranjenih. Z obeh lokacij so poročali o streljanju in samomorilskih napadih. Odgovornost za napada je prevzela Islamska država. Popoldan je iranski predsednik pozval k globalni enotnosti.

Po poročanju tiskovne agencije ISNA, ki jo povzema Reuters, so v parlamentarno zgradbo zjutraj vstopili štirje strelci, med njimi tudi samomorilski napadalec. Streli so odmevali še več ur, v četrtem nadstropju se je razstrelil samomorilski napadalec. Napadalci so v zgradbo vstopili preoblečeni v ženske, vse štiri so varnostne sile ubile.

Malo po začetku napada na parlament so o strelih začeli poročati tudi iz mavzoleja ajatole Homeinija, ki je od parlamenta oddaljen približno 20 kilometrov. V zgradbo sta vstopila dva napadalca, eden se je razstrelil, drugega so ubili pripadniki varnostnih sil. Ubila naj bi vrtnarja in ranila 12 ljudi.

Iz parlamenta so poročali, da so poslanci tudi med napadom nadaljevali sejo, saj da imajo pripadniki varnostnih sil vse pod nadzorom. AFP poroča, da je prenos seje v živo potrdil, da so poslanci nadaljevali z delom, medtem ko so okoli njih odmevali streli. Predsednik parlamenta Ali Laridžani je v odzivu povedal, da gre za »trivialno zadevo«, s katero se uspešno spopadajo varnostne sile.

Iz ministrstva za obveščevalne zadeve so sporočili, da so še pravočasno »nevtralizirali« še tretjo teroristično skupno, ki je načrtovala napad. Na območju celotne države so razglasili izredne razmere. »Vse lokacije, ki bi lahko bile potencialne tarče za te skupine, so zavarovane,« je povedal Hosein Zolfagari, namestnik notranjega ministra.

Napad v Teheranu je obsodila Rusija, ki je ob tem pozvala k večji usklajenosti v boju proti Islamski državi. Napad so obsodili tudi v Pakistanu, od koder so izrazili solidarnost z Iranom. Oglasil se je tudi Damask, ki je obsodil teroristični napad.

AFP poroča, da so se džihadistične skupine večkrat spopadle z iranskimi varnostnimi silami na mejnih območjih z Irakom in Afganistanom, a da so se urbana središča Irana doslej ognila tovrstnim napadom. Iran je močno vpleten v vojno proti IS tako v Iraku kot Siriji, kjer se bori na strani Bašarja al Asada. V Iraku se bitka za Mosul, zadnjo urbano utrdbo IS, bliža koncu, včeraj pa iz Sirije sporočili, da se začenja »velika bitka« za Rako, prestolnico samooklicane Islamske države.

Teheran pokazal na Riad

Odgovornost za oba napada je takoj po dogodkih prevzela tako imenovana Islamska države, ki je po napadu objavila tudi video, na katerem naj bi bilo videti njene bojevnike med vdorom v poslopje iranskega parlamenta, vendar jasnega dokaza o tem, kdo naj bi dejansko izvedel oba napada, še ni.

Vladni viri v Teheranu so kljub temu že sporočili, da naj bi se za napadom domnevno skrivala Saudska Arabija, kajti saudski zunanji minister Adel al Džuberi naj bi po poročanju tiskovne agencije Al Arabija pred napadi menda izjavil, da bo treba »Iran kaznovati za njegovo vmešavanje in podporo terorizmu v regiji«. Oba napada v glavnem mestu šiitske Islamske republike Iran, ki naj bi se v Siriji »vmešavala« v sirsko državljansko vojno, so na internetu proslavili tudi sunitski skrajneži iz vrst Islamske države.

Opazovalci domnevajo, da naj bi bil tudi napad na mavzolej ajatole Homeinija izrazito simbolno dejanje, ki ga je mogoče razumeti kot napad na šiitski islam v celoti. Pomeljiv naj bi bil tudi spor, ki ga je po obisku ameriškega predsednika Donalda Trumpa v Riadu z obtoževanjem Katarja in skupaj s še nekaterimi zalivskimi državami proti Iranu in njegovi vlogi v bližnjevzhodnih konfliktih sprožila Saudska Arabija.

Rohani: Iran bo z enotnostjo zlomil vse zarote

Iranski predsednik Hasan Rohani je pozneje pozval k »regionalnemu in mednarodnemu sodelovanju ter enotnosti«. Medtem je iranska revolucionarna garda ZDA in Savdsko Arabijo obtožila vpletenosti v napada in napovedala maščevanje. »Sporočilo Irana je kot vedno, da je terorizem globalni problem. Enotnost ter regionalno in mednarodno sodelovanje v boju proti ekstremizmu, nasilju in terorizmu pa je najpomembnejša potreba današnjega sveta,« je povedal Rohani.

Poudaril je, da bodo »današnji teroristični incidenti v Teheranu nedvomno okrepili odločenost Irana v boju proti regionalnemu terorizmu, ekstremizmu in nasilju«. »Iran bo vnovič dokazal, da bo zlomil vse zarote in spletke s še več enotnosti in s svojo mogočno varnostno strukturo,« je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Vrhovni verski vodja Irana ajatola Ali Hamenej je medtem dejal, da napad ne bo vplival na odločenost Irancev. »Iranski narod gre naprej in ta ognjemet ne bo imel niti najmanjšega vpliva na odločenost ljudi,« je dejal v nagovoru študentom v prestolnici.