Napadalec je meril na klub za istospolne

Motiv za najhujši strelski napad v zgodovini ZDA − ubitih je bilo 50 ljudi − še ni znan. Je šlo za zločin iz sovraštva ali terorizem?

Objavljeno
12. junij 2016 12.59
Police Converge Mass
Mo. B., Ma. Ja., S. K.
Mo. B., Ma. Ja., S. K.

Orlando − Iz Združenih držav Amerike poročajo o novem množičnem strelskem napadu − najhujšem v zgodovini ZDA. Po zadnjih podatkih je bilo v napadu na priljubljen nočni klub Pulse v mestu Orlando na Floridi ubitih 50 ljudi, vsaj 54 je ranjenih, med njimi več huje. Informacijo sta potrdila policija in župan Orlanda Buddy Dyer.

Brezskrbno sobotno noč v klubu Pulse v Orlandu so prvi streli razparali okoli dveh ponoči. Strelec se je pred klubom, priljubljenim med istospolno skupnostjo, najprej spopadel s policistom − ta je kot varnostnik delal tudi v klubu − in ga ranil, nato pa vstopil v notranjost in začel streljati. Zadel je skoraj tretjino gostov. Po ugotovitvah policije je bil dobro pripravljen, oborožen je bil s kopijo vojaške puške AR-15 in s pištolo, izkušnje je nabiral tudi v devetih letih dela za zasebno varnostno podjetje.

Po pričevanju preživelih je goste zajela panika, komur je uspelo, se je skozi stranske izhode prebijal na prosto, okoliške ulice pa so napolnili krvaveči ljudje. Na facebook profilu napadenega kluba se je nemudoma pojavilo sporočilo: »Vsi ven iz Pulsa, tecite.« »Slišal sem 20, 40, 50 strelov. Glasba se je ustavila,« je po navedbah tiskovne agencije AP povedal eden od očividcev. »Mislil sem, da je zvok del pesmi, tako bi lahko zvenela rap skupina Ying Yang Twins. Ampak potem sem se obrnil, poleg mene je nekdo kričal, tekla je kri,« je začetek pokola opisal obiskovalec Christopher Hansen. Kasneje so iz kluba prihajala obupana sporočila, eden od talcev je poklical mamo in ji dejal, da jih ima strelec ujete na ženskem stranišču in da bo umrl.

Napadalec je ob prihodu policije sporočil, da ima talce. Okoli pete ure zjutraj so se pristojni odločili za posredovanje − policija je vdrla v klub, izvedla »nadzorovano eksplozijo« in ubila napadalca, 29-letnega Omarja Sadikija Mateena, pri tem pa rešila približno 30 ljudi. A našla tudi na desetine trupel.

Zločin iz sovraštva ali terorizem?

Čeprav oblasti zagotavljajo, da je varnostna grožnja odstranjena, so v mestu so razglasili izredne razmere, župan Buddy Dyer pa je na floridskega guvernerja Ricka Scotta naslovil prošnjo, naj izredne razmere razglasi na območju celotne zvezne države. Dyer je še povedal, da se bodo zdaj osredotočili na identifikacijo žrtev in obveščanje svojcev. Mnogi med njimi namreč še vedno ne vedo, kaj se je zgodilo z njihovimi bližnjimi.
Preiskovalci še vedno sestavljajo koščke dogajanja, da bi našli vzroke za doslej najbolj krvavi strelski napad v zgodovini ZDA.

Iz Zveznega preiskovalnega urada (FBI) so sporočili, da še ugotavljajo, ali je bil napad zločin iz sovraštva ali teroristično dejanje. Tuje tiskovne agencije so pred tem poročale, da napad obravnavajo kot teroristično dejanje, a kot je po navedbah Reutersa dejal posebni agent Danny Banks bodo morali še ugotoviti, ali gre za domači ali mednarodni terorizem.

Mateen se je rodil v ZDA, njegovi starši pa prihajajo iz Afganistana. Po še nepotrjenih podatkih je pred napadom poklical številko za klic v sili 911 in prisegel zvestobo teroristični skupini Islamska država. Toda preiskovalci so nemudoma opozorili, da za zdaj nimajo nikakršnih dokazov, da bi bil z njo res povezan. Podobno je zvestobo skrajni skupini pred strelskim napadom izrazil par iz San Bernardina, a policija ni našla povezav s teroristi. 


Že drugi strelski incident v prav toliko dneh

To je že drugi strelski incident, ki je v zadnjih dveh dneh pretresel Orlando. V petek je namreč 27-letni napadalec v bližnjem prizorišču Plaza Live ustrelil in hudo ranil 22-letno pevko Christino Grimmie, medtem ko je delila avtograme. Pevka je zaradi hudih poškodb kmalu zatem umrla v bolnišnici; napadalec − pozneje so ga identificirali kot Kevina Jamesa Loibla −, ki ga je po napadu na tla podrl brat Grimmiejeve, pa se je med prerivanjem ustrelil in ubil še sebe. Policisti poudarjajo, da dogodka nista povezana.