Sum, da je bilo v Turčiji prirejenih do 2,5 milijona glasovnic

Ustavne spremembe, s katerimi se bodo okrepile pristojnosti turškega predsednika, je podprlo 51,4 odstotka volivcev.

Objavljeno
18. april 2017 12.46
TURKEY-POLITICS-VOTE-REFERENDUM
Vi. V., STA
Vi. V., STA
Dunaj − Na nedeljskem referendumu o spremembi ustave v Turčiji bi lahko bilo prirejenih do 2,5 milijona glasovnic, je danes povedala predstavnica avstrijskih Zelenih Alev Korun, ki je bila opazovalka Parlamentarne skupščine Sveta Evrope (PS SE). Po njenem mnenju gre za obseg nepravilnosti, ki bi že lahko spremenil izid referenduma.

Ustavne spremembe, s katerimi se bodo okrepile pristojnosti turškega predsednika, je na referendumu podprlo 51,4 odstotka volivcev, proti jih je glasovalo 48,6 odstotka. Volilna udeležba je bila 85-odstotna. Kot navaja britanski BBC, rezultat kaže, da je za glasovalo 1,124 milijona volivcev več kot proti.

Za turško opozicijo je sporna odločitev volilne komisije, ki je med nedeljskim glasovanjem sporočila, da bodo v nasprotju z običajno prakso tokrat upoštevali tudi nežigosane glasovnice in ovojnice. Opozicija zato zahteva razveljavitev referenduma.

Korunova je za jutranjo oddajo avstrijskega radia Ö1 ocenila, da je malo možnosti za ponovno štetje glasovnic, saj volilna komisija vztraja, do so glasovnice veljavne.

Dejala je še, da sama ni zabeležila nobenih nepravilnosti na referendumu, da pa je bilo več težav na jugovzhodu Turčije, denimo v mestu Diyarbakir, kjer je policija ovirala delo opazovalcev, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Glasovanje so opazovali predstavniki Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi ter Parlamentarne skupščine Sveta Evrope. Skupno je referendum opazovalo 63 tujih opazovalcev iz 26 držav. V ponedeljkovem preliminarem poročilu so zapisali, da referendum na splošno ni izpolnil standardov Sveta Evrope. Po njihovem mnenju je bil zakonski okvir neprimeren za resnično demokratičen proces, nasprotni strani pa nista imeli enakih možnosti.